Domowe bułki do hot dogów
250 g mléka
20 g čerstvého droždí, rozdrobeného
2 lžičky sušeného droždí
30 g cukru
500 g celozrnné mouky a další na posypání těsta
50 g měkkého másla nakrájeného na kousky
1 vejce a 1 žloutek
1 ½ lžičky soli
2 lžíce vody
Mléko nalijte do mísy, přidejte droždí a cukr, zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 1.
Přidáme mouku, máslo, vejce a sůl, uhněteme těsto /3 min.
Necháme v míse 1 hodinu, pak hněteme další těsto /30 s.
Přeneseme na lehce pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na 8 dílů, vytvarujeme kuličky, přikryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a necháme 15 minut odležet.
Předehřejte troubu na 175 °C.
Vyložte 2 plechy pečicím papírem a dejte je stranou.
V misce smíchejte žloutek a vodu, dejte stranou.
Z každého těsta vytvarujte 18 cm dlouhý váleček, přeneste ho na připravené plechy, mírně zploštěte a potřete směsí žloutku a vody (viz tip).
Pečte 20 minut (175 °C), vždy po jednom plechu.
Domácí housky s párkem v rohlíku podávejte s libovolnou přílohou (viz tip).
Pokud se v kroku 1 použije sušené droždí, může být nutné prodloužit dobu kynutí.
V bodě 4 se housky po potření směsí žloutku a vody mohou posypat sezamovými semínky.
Domácí housky na párek v rohlíku lze naplnit například klobásami, plátky okurky a cibule, majonézou, kečupem, hořčicí a opečenou cibulkou.