Domowe bułki do hot dogów

250 g mléka

20 g čerstvého droždí, rozdrobeného

2 lžičky sušeného droždí

30 g cukru

500 g celozrnné mouky a další na posypání těsta

50 g měkkého másla nakrájeného na kousky

1 vejce a 1 žloutek

1 ½ lžičky soli

2 lžíce vody

 

Mléko nalijte do mísy, přidejte droždí a cukr, zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 1.

Přidáme mouku, máslo, vejce a sůl, uhněteme těsto /3 min.

Necháme v míse 1 hodinu, pak hněteme další těsto /30 s.

Přeneseme na lehce pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na 8 dílů, vytvarujeme kuličky, přikryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a necháme 15 minut odležet.

Předehřejte troubu na 175 °C.

Vyložte 2 plechy pečicím papírem a dejte je stranou.

V misce smíchejte žloutek a vodu, dejte stranou.

Z každého těsta vytvarujte 18 cm dlouhý váleček, přeneste ho na připravené plechy, mírně zploštěte a potřete směsí žloutku a vody (viz tip).

Pečte 20 minut (175 °C), vždy po jednom plechu.

Domácí housky s párkem v rohlíku podávejte s libovolnou přílohou (viz tip).

 

Pokud se v kroku 1 použije sušené droždí, může být nutné prodloužit dobu kynutí.

V bodě 4 se housky po potření směsí žloutku a vody mohou posypat sezamovými semínky.

Domácí housky na párek v rohlíku lze naplnit například klobásami, plátky okurky a cibule, majonézou, kečupem, hořčicí a opečenou cibulkou.