Domácí rohlíky
Obtížnost střední
Čas přípravy 25min
Celkový čas 2hod. 35min
Počet porcí 10 kusů
- ½ kostky čerstvého droždí (21 gramů)
- 250 gramů vody
- 20 gramů másla
- 500 gramů polohrubé mouky
- 10 gramů cukru, krupice
- 10 gramů soli
Do mixovací nádoby vložte droždí, vodu, máslo a míchejte 3 min/37°C/rychlost 2.
Přidejte polohrubou mouku, cukr, sůl a hněťte 3 min/. Nechte hodinu kynout v mixovací nádobě.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte na 10 bochníčků. Vyválejte válečkem do tvaru elipsy o délce cca 25 cm a srolujte do tvaru rohlíku a položte na plech předem vyložený pečicím papírem. Postup opakujte, až vytvarujete všechny rohlíky. Přikryjte potravinovou fólií a nechte znovu kynout 40 minut.
Předehřejte si troubu na 250 °C.
Do spodní části trouby umístěte hluboký plech. Po vykynutí sejměte fólii, potřete rohlíky vodou a vložte je do rozehřáté trouby. Zprudka nalijte sklenici vody na spodní plech v troubě a rychle troubu zavřete. Pečte cca 15 minut (250 °C) dozlatova.
Nechte rohlíky vychladnout a poté podávejte.