Domácí rohlíky

Obtížnost střední

Čas přípravy 25min

Celkový čas 2hod. 35min

Počet porcí 10 kusů

 

  • ½ kostky čerstvého droždí (21 gramů)
  • 250 gramů vody
  • 20 gramů másla
  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 10 gramů cukru, krupice
  • 10 gramů soli

 

 

Do mixovací nádoby vložte droždí, vodu, máslo a míchejte 3 min/37°C/rychlost 2.

Přidejte polohrubou mouku, cukr, sůl a hněťte 3 min/. Nechte hodinu kynout v mixovací nádobě.

Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte na 10 bochníčků. Vyválejte válečkem do tvaru elipsy o délce cca 25 cm a srolujte do tvaru rohlíku a položte na plech předem vyložený pečicím papírem. Postup opakujte, až vytvarujete všechny rohlíky. Přikryjte potravinovou fólií a nechte znovu kynout 40 minut.

Předehřejte si troubu na 250 °C.

Do spodní části trouby umístěte hluboký plech. Po vykynutí sejměte fólii, potřete rohlíky vodou a vložte je do rozehřáté trouby. Zprudka nalijte sklenici vody na spodní plech v troubě a rychle troubu zavřete. Pečte cca 15 minut (250 °C) dozlatova.

Nechte rohlíky vychladnout a poté podávejte.