Dalamánky z droždí - Lidka
350 g vody
21 g droždí
1 ČL cukru
5 minut / 37°C / R2
350 g hladké mouky
150 g žitné chlebové mouky
14 g soli
kmín (nebo chlebové koření)
15 g octa
4 minuty / program Těsto
Necháme cca 1 hodinu kynout
Až těsto zdvojnásobí objem.
Na pomoučeném vále si uděláme bochánky - 10 ks.
Dáme na pečící papír a lehce pohaldíme pomoučenou rukou od žitné mouky. Ne silná vrstva.
Pod folií nebo utěrkou kynout 45 minut.
zapneme troubu na 250°C a dole máme plech nebo jinou nádobu na páru (do které dáme 1,5 dcl teplé vody na páru).
Dalamánky nařízneme a potřeme slanou vodou a posypeme kmínem.
Pečeme ještě dozlatova. Cca 10 minut.
Dalamánky dáme vychladnout na mřížku.