Cibulový chléb pro fondue a raclette
Olej na mazání
600 g pšeničné mouky typu 405 a trochu více na posypání a zpracování
100 g žitné mouky typu 1150
350 g vody a trochu více na rozetření
2 lžíce kváskového extraktu (např. od Seitenbacher)
20 g droždí (0,5 kostky)
2 ½ lžičky soli
1 lžička medu
150 g jogurtu, 1,5 % tuku
50 g pečené cibule
Vymažte velkou mísu. Římský hrnec posypte moukou (viz tip).
Do mísy dejte žitnou mouku, pšeničnou mouku, vodu, droždí, kvásek, sůl, med, jogurt a osmaženou cibuli a vypracujte těsto /5 minut/.
Těsto přeneseme do připravené mísy a přikryté necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
Po uplynutí této doby předehřejte troubu na 230 °C.
Těsto několikrát přeložte na pomoučené pracovní ploše a poté ho zpracujte dokola.
Chléb vložte do připraveného římského hrnce koncem dolů, udělejte na povrchu několik zářezů, potřete vodou, zavřete římský hrnec a pečte chléb 20 minut (230 °C).
Snižte teplotu trouby na 190 °C a cibulový chléb pečte 40 minut (190 °C).
Chléb nechte 10 minut vychladnout, vyklopte z hrnce Römer a nechte zcela vychladnout.
Cibulový chléb nakrájejte na velké kostky (asi 3 cm) a podávejte například se sýrovým fondue (viz tip).