Cibulový chléb pro fondue a raclette

Olej na mazání

600 g pšeničné mouky typu 405 a trochu více na posypání a zpracování

100 g žitné mouky typu 1150

350 g vody a trochu více na rozetření

2 lžíce kváskového extraktu (např. od Seitenbacher)

20 g droždí (0,5 kostky)

2 ½ lžičky soli

1 lžička medu

150 g jogurtu, 1,5 % tuku

50 g pečené cibule

 

Vymažte velkou mísu. Římský hrnec posypte moukou (viz tip).

Do mísy dejte žitnou mouku, pšeničnou mouku, vodu, droždí, kvásek, sůl, med, jogurt a osmaženou cibuli a vypracujte těsto /5 minut/.

Těsto přeneseme do připravené mísy a přikryté necháme na teplém místě 1 hodinu kynout

Po uplynutí této doby předehřejte troubu na 230 °C.

Těsto několikrát přeložte na pomoučené pracovní ploše a poté ho zpracujte dokola. 

Chléb vložte do připraveného římského hrnce koncem dolů, udělejte na povrchu několik zářezů, potřete vodou, zavřete římský hrnec a pečte chléb 20 minut (230 °C).

Snižte teplotu trouby na 190 °C a cibulový chléb pečte 40 minut (190 °C). 

Chléb nechte 10 minut vychladnout, vyklopte z hrnce Römer a nechte zcela vychladnout.

Cibulový chléb nakrájejte na velké kostky (asi 3 cm) a podávejte například se sýrovým fondue (viz tip).