Chačapuri

Obtížnost střední

Čas přípravy 10min

Celkový čas 1hod. 15min

Počet porcí 24 porcí

 

Náplň

  • 250 gramů balkánského sýru
  • 150 gramů mozzarelly

 

Těsto

  • 20 gramů droždí
  • 125 gramů kefíru
  • 2 vejce
  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 60 gramů másla

 

Dokončení

  • 1 žloutek se lžící mléka, na potření
 

Náplň

  1. Do mixovací nádoby vložte oba sýry a sekejte 5 sek/rychlost 5. Přendejte do mísy a odložte stranou. Vyčistěte mixovací nádobu.

 

Těsto

  1. Do mixovací nádoby vložte droždí, kefír a hřejte 3 min/37°C/rychlost 2.
  2. Přidejte mouku, vejce, sůl, máslo a hněťte 3 min/. Poté promíchejte stěrkou a znovu krátce hněťte 1 min/. Těsto nechte kynout v uzavřené nádobě cca 1 hodinu.
  3. Předehřejte troubu na 250 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

 

Dokončení

  1. Těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu, rozdělte na dvě části a každou rozválejte na tenkou placku (1 cm). Doprostřed vložte polovinu sýrové směsi. Okraje zabalte do „ranečku“, spojte všechny cípy a přitlačte tak, aby byl sýr úplně schovaný uvnitř. Přendejte na připravený plech a prsty nebo pomocí válečku vytvořte tenkou placku (0,5–1 cm) tak, aby se sýrová směs a vrstvy těsta rozložily rovnoměrně. 
  2. Potřete žloutkem s mlékem a pečte cca 10 minut (250 °C) do zlatova. Vyndejte z trouby a ihned potřete máslem a přiklopte velkou poklicí. Nechte máslo chvilku vsáknout, nakrájejte a podávejte.