Bułki wrocławskie

170 g mléka

150 g vody

20 g čerstvého droždí, rozdrobeného

1 balíček sušeného droždí (7-8 g)

1 lžička cukru

30 g měkkého másla

500 g celozrnné mouky a další na posypání vrchní části a rohlíků

1 ½ lžičky soli

 

Mléko a vodu nalijte do mísy, přidejte droždí a cukr a zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 2.

Přidejte máslo, mouku a sůl, uhněťte těsto /3 min.

Těsto necháme v míse 40-60 minut kynout, pak ho ještě prohněteme /30 s.

V této době vyložte plech pečicím papírem a dejte ho stranou.

Těsto vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní plochu, vytvarujeme do tvaru válečku a pomocí válečku rozdělíme na 8 stejných dílů.

Vytvarujte kulaté rohlíčky, položte je na připravený plech, mírně je zploštěte a poprašte moukou, pak do každého rohlíčku udělejte podélný důlek a přitlačte ho až na plech.

Přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 15-20 minut kynout.

Na konci doby kynutí předehřejte troubu na 200 °C.

Pečte 15-20 minut (200 °C). Podávejte s libovolnou zálivkou, teplé nebo vychlazené.