Bułki do hamburgerów
150 g vody plus 1 polévková lžíce na namazání housek
80 g mléka
20 g cukru
5 g čerstvého droždí, rozdrobeného
485 g celozrnné mouky a další na posypání těsta
1 ½ lžičky soli
80 másla, měkkého, nakrájeného na kousky
2 vejce (1 rozšlehané vejce na namazání housek)
sezamová semínka na posypání housek.
mák na posypání buchet.
Do mísy nalijte vodu a mléko, přidejte cukr a droždí, míchejte 10 s/R 3, poté zahřívejte po dobu 3 min/37 °C/R 2.
Přidáme mouku, sůl, máslo a 1 vejce, uhněteme těsto /10 min.
Nechte kynout v míse přibližně 1 hodinu.
Vykynuté těsto přeneseme na pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme z něj 10 kulatých válečků.
Přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ještě hodinu kynout.
Ke konci kynutí předehřejte troubu na 200 °C.
V malé misce rozmíchejte zbývající 1 vejce s 1 lžící vody a štětcem jím potřete vykynuté rohlíky.
Posypte sezamovými semínky.
Pečte 15-20 minut (200 °C) nebo dozlatova.
Upečené buchty dejte stranou, aby mírně vychladly.
Housky na hamburgery podávejte jako hamburgery s oblíbenými přílohami.
Pokud je těsto po uhnětení v kroku 2 příliš lepivé, přidejte 1 lžíci mouky a hněťte dalších 20 s/.
Pokud máte gril s možností regulace teploty.
Předehřejte ji s kamenem na pizzu položeným na grilu na teplotu asi 200 °C.
Kámen poprašte moukou, položte na něj buchty připravené podle receptu a pečte 15-20 minut pod zavřeným poklopem grilu.
Před přípravou burgerů můžete nakrájené housky několik minut opékat na grilu.