Bułki do hamburgerów

150 g vody plus 1 polévková lžíce na namazání housek

80 g mléka

20 g cukru

5 g čerstvého droždí, rozdrobeného

485 g celozrnné mouky a další na posypání těsta

1 ½ lžičky soli

80 másla, měkkého, nakrájeného na kousky

2 vejce (1 rozšlehané vejce na namazání housek)

sezamová semínka na posypání housek.

mák na posypání buchet.

 

Do mísy nalijte vodu a mléko, přidejte cukr a droždí, míchejte 10 s/R 3, poté zahřívejte po dobu 3 min/37 °C/R 2.

Přidáme mouku, sůl, máslo a 1 vejce, uhněteme těsto /10 min

Nechte kynout v míse přibližně 1 hodinu.

Vykynuté těsto přeneseme na pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme z něj 10 kulatých válečků. 

Přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ještě hodinu kynout

Ke konci kynutí předehřejte troubu na 200 °C.

V malé misce rozmíchejte zbývající 1 vejce s 1 lžící vody a štětcem jím potřete vykynuté rohlíky. 

Posypte sezamovými semínky. 

Pečte 15-20 minut (200 °C) nebo dozlatova. 

Upečené buchty dejte stranou, aby mírně vychladly. 

Housky na hamburgery podávejte jako hamburgery s oblíbenými přílohami.

 

Pokud je těsto po uhnětení v kroku 2 příliš lepivé, přidejte 1 lžíci mouky a hněťte dalších 20 s/.

Pokud máte gril s možností regulace teploty. 

Předehřejte ji s kamenem na pizzu položeným na grilu na teplotu asi 200 °C. 

Kámen poprašte moukou, položte na něj buchty připravené podle receptu a pečte 15-20 minut pod zavřeným poklopem grilu.

Před přípravou burgerů můžete nakrájené housky několik minut opékat na grilu.