Bageta

Čas přípravy 30min

Celkový čas 3hod. 45min

Počet porcí 3 kusy

  • 330 gramů vody
  • 10 gramů čerstvého droždí, rozdrobeného
  • 500 gramů hrubé mouky, plus extra na vysypání
  • 2 rovné čajové lžičky soli
 
  1. Do mixovací nádoby vložte vodu,  droždí a zahřívejte 2 min/37°C/rychlost 2. Zatím si lehce vymazejte velkou mísu a odložte ji stranou.
  2. Přidejte mouku, sůl a hněťte 2 min/. Přendejte těsto do připravené mísy. Zakryjte mísu potravinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte kynout do zdvojnásobení objemu těsta (cca 1½ hod).
  3. Na lehce moukou posypaném vále rozdělte těsto pomocí velkého nože na tři stejně velké části. Každou část lehce stlačte a vyválejte do tvaru válečku, odložte stranou na moukou lehce posypaný vál. Válečky lehce poprašte moukou, přikryjte potravinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte 20 minut odpočívat. 
  4. Znovu velmi jemně stlačte každý kus těsta do obdélníku, dbejte na to, abyste zachovali nakynutí těsta (vzduchové bubliny). Těsto rozválejte znovu do tvaru válečku. Švy válečku prsty stiskněte, abyste je spojili. Vytvarujte váleček do tvaru bagety, válením vpřed a vzad a jemným tlakem od středu směrem do stran. Bagety rozložte švem dolů na pečicí papír, mezi jednotlivými bagetami papír lehce nadzdvihněte, abyste vytvořili zeď. Zeď pomůže bagetám udržet si tvar a nepřilepit se při kynutí k sobě. Přikryjte bagety volně potravinářskou fólií nebo vlhkou kuchyňskou utěrkou a nechte kynout dalších 45 minut. 
  5. 20 minut před koncem kynutí vložte 2 pečicí plechy do spodní části trouby, jeden na úplně spodní příčku, druhý na příčku nad něj. Předehřejte si troubu na 250°C.

Připravte si do hrnku cca 100 gramů velmi horké vody. Nařízněte bagety ostrým nožem, udělejte tři přesahující zářezy po délce bagety. Přendejte bagety i s pečicím papírem na horní předehřátý plech. Rychle, ale opatrně, nalijte horkou vodu na spodní plech, abyste vytvořili páru a ihned zavřete dvířka trouby, aby pára nevyprchala. Pečte 20 minut (250°C) nebo do zlatova. Pokud se vám zdají bagety před koncem pečení moc hnědé, snižte teplotu na 230°C. Nechte bagety vychladnout cca 20 minut před krájením.     

 

Užitečné předměty - papír na pečení, 2 plechy na pečení, trouba

Tipy a triky - Otestujte, zda jsou bagety připraveny k pečení. Zatlačte jemně na těsto prstem. Otisk vašeho prstu by měl pomalu zmizet. Pokud se těsto vrátí do původního tvaru velmi rychle, pak není dostatečně vykynuté. Pokud tam otisk naopak zůstane, je těsto vykynuté příliš.

  • Vytvoření páry na začátku pečení dodává bagetám jejich křupavou zlatavou krustu. Dávejte pozor, abyste nepolili sebe ani žádné skleněné části trouby. V případě potřeby můžete páru vynechat.  
  • Bagety jsou vždy nejlepší, pokud se jedí teplé.
  • Bagety chutnají ještě lépe, pokud necháte těsto přes noc chladit v lednici. Jakmile těsto v kroku 2 vykyne, jemně ho zbavte plynu tím, že ho přehnete, přikryjete mísu potravinářskou fólií a další den pokračujte krokem 3 podle receptu. Bagety mohou potřebovat o 10-20 minut déle k vykynutí v kroku 4 před pečením.