Allgäuer Seelen - bageta

550 g špaldové mouky typu 630

nebo 550 g pšeničné mouky typ 550

1 ½ lžičky soli

360 - 380 g vody

½ kostky droždí (20 g)

Špaldová mouka typu 630 a trochu více na mouku

nebo pšeničná mouka typ 550 a trochu více na mletí

2 lžičky hrubé soli nebo kmínu

 

Do mísy dáme mouku, sůl, vodu a droždí, vypracujeme těsto /3 minuty/.

Přeneseme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 40 minut).

Po uplynutí této doby předehřejte troubu na 230 °C a vyložte plech pečicím papírem.

Pomocí stěrky přeneste těsto na pomoučenou pracovní plochu, pomoučenýma rukama ho rozdělte na 5 stejných dílů a vytvarujte z nich podlouhlé bagety.

Bagety položte na připravený plech, posypte hrubou solí a pečte 20-25 minut (230 °C).

Nechte Allgäuer Seelen vychladnout a podávejte.

 

Allgäuer Seelen:: Domovem tohoto chleba je oblast Allgäu v jihozápadním Bavorsku. Měkké těsto se ručně vytáhne do podlouhlého bochníku, který se více než vytvaruje, posype hrubou solí a kmínem a upeče dozlatova. Duše musí být na povrchu křupavé a uvnitř vzdušné.

Toto těsto je měkčí než běžné těsto na bagety. Pokud je to možné, nezvyšujte množství mouky, ale pracujte mokrýma rukama.

Před pečením posypte dušičky sýrem, plátky rajčat, semínky nebo podobnými přísadami.