Rajčatová polévka - rychlá a fantastická

(4 porce)

2 plechovky kvalitních rajčat (např. celá loupaná rajčata)

1 cibuli

Olivový olej

1 stroužek česneku

1 lžíci libovolné jemně mleté mouky (můžete i vynechat a udělat čistě zeleninovou)

750 ml vody

1 kostičku nebo lžičku přírodního zeleninového bujónu (bez glutamátu, nejlépe BIO)

1 – 2 lžíce cukru

Ocet (nejlépe tmavý balzamikový)

Několik lístků čerstvé bazalky (její chuť je jedinečná, i bez ní je ale výsledek dobrý)

K podávání čerstvý mletý pepř (pro dospělé :-)

 

Nakrájenou cibuli nechte zesklovaťet na olivovém oleji.

Přidejte jeden stroužek česneku nakrájeného třeba na plátky a krátce orestujte. 

Pozor, aby nezhnědl.

Zaprašte trochou jemně mleté mouky, max. tak 1 lžící, míchejte a nechte chvíli opražit. 

Tento krok můžete vynechat, mně se ale osvědčil proto, že ta trocha mouky ta rajčata dohromady pěkně spojí.

Pak už jen přidejte rajčata ze dvou plechovek a cca 750 ml vody. 

Používám rajčata, která jsou v plechovce, celá loupaná, nijak je nekrajím ...

Teď polévku dochuťte. Přidejte trochu přírodního bujonu, 

1-2 lžíce cukru a ocet pro doladění chuti – nejlépe balzamikový, který se přidává až na konec. Jelikož mi chutná více ta sladko-kyselá varianta polévky, dávám spíše ty 2 lžíce cukru. To si pak sami vychytáte :-)

Povařte 5 minut, přidejte čerstvou bazalku a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka

 

Tuto polévku dochuťte úměrně tomu, zda ji děláte pro sebe nebo pro děti. Manželovi a mně ji na talíři dochutím ještě více balzamikovým octem a čerstvě mletým pepřem.

 

TIPY

Chuť polévky bude záviset na kvalitě použitých rajčat. 

Od plechovky za 9,50 nemůžete čekat zázraky.

V některých restauracích do polévky přidávají natrhané kousky mozarelly, mně ale mozarella více chutnala zapečená na bagetce či bílém chlebu.

Balsamikový ocet je zdravou vyhlášenou specialitou v Itálii, nikdy ho ale nevařte. 

Používá se především ve studené kuchyni, v teplé až na závěr přípravy pokrmu.