Rajčatová polévka - rychlá a fantastická
(4 porce)
2 plechovky kvalitních rajčat (např. celá loupaná rajčata)
1 cibuli
Olivový olej
1 stroužek česneku
1 lžíci libovolné jemně mleté mouky (můžete i vynechat a udělat čistě zeleninovou)
750 ml vody
1 kostičku nebo lžičku přírodního zeleninového bujónu (bez glutamátu, nejlépe BIO)
1 – 2 lžíce cukru
Ocet (nejlépe tmavý balzamikový)
Několik lístků čerstvé bazalky (její chuť je jedinečná, i bez ní je ale výsledek dobrý)
K podávání čerstvý mletý pepř (pro dospělé :-)
Nakrájenou cibuli nechte zesklovaťet na olivovém oleji.
Přidejte jeden stroužek česneku nakrájeného třeba na plátky a krátce orestujte.
Pozor, aby nezhnědl.
Zaprašte trochou jemně mleté mouky, max. tak 1 lžící, míchejte a nechte chvíli opražit.
Tento krok můžete vynechat, mně se ale osvědčil proto, že ta trocha mouky ta rajčata dohromady pěkně spojí.
Pak už jen přidejte rajčata ze dvou plechovek a cca 750 ml vody.
Používám rajčata, která jsou v plechovce, celá loupaná, nijak je nekrajím ...
Teď polévku dochuťte. Přidejte trochu přírodního bujonu,
1-2 lžíce cukru a ocet pro doladění chuti – nejlépe balzamikový, který se přidává až na konec. Jelikož mi chutná více ta sladko-kyselá varianta polévky, dávám spíše ty 2 lžíce cukru. To si pak sami vychytáte :-)
Povařte 5 minut, přidejte čerstvou bazalku a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka
Tuto polévku dochuťte úměrně tomu, zda ji děláte pro sebe nebo pro děti. Manželovi a mně ji na talíři dochutím ještě více balzamikovým octem a čerstvě mletým pepřem.
TIPY
Chuť polévky bude záviset na kvalitě použitých rajčat.
Od plechovky za 9,50 nemůžete čekat zázraky.
V některých restauracích do polévky přidávají natrhané kousky mozarelly, mně ale mozarella více chutnala zapečená na bagetce či bílém chlebu.
Balsamikový ocet je zdravou vyhlášenou specialitou v Itálii, nikdy ho ale nevařte.
Používá se především ve studené kuchyni, v teplé až na závěr přípravy pokrmu.