Babiččina hustá kulajda

7 středních brambor

1,2 litru vývaru

1 kelímek smetany (200 ml, můžete dát klasickou, ale i rostlinnou ovesnou)

3 vejce uvařená na tvrdo

1 větší cibuli

1 větší lžíci přepuštěného másla

3 lžíce mouky (dala jsem rýžovou)

Velkou hrst na jemno nakrájených čerstvých hub nebo menší hrst ve vodě namočrných sušených hub (měla jsem jemné plátky sušených hříbků)

Čerstvý, mražený nebo naložený kopr dle chuti

Na dochucení bobkový list, nové koření, kmín, umeocet

 

Na másle orestujte cibuli a zaprašte moukou. Restujte, až se jíška rozvoní a zalijte teplým vývarem. Metličkou pořádně rozmíchejte.

Přidejte houby a oloupané brambory pokrájené na menší kostičky. Já jsem použila předem namočené sušené houby, proto jsem je hodila rovnou do vývaru. Pokud byste použili houby čerstvé, předej je orestujte na pánvi.

Polévku ochuťte solí, přidejte koření. Pokud chcete polévku na závěr dochucovat umeoctem, myslete na to, že on obsahuje hodně soli ...

Vařte do změknutí brambor a na závěr do polévky vlijte smetanu, promíchejte, pak přidejte kopr. Podle toho, jaký kopr použijete,můžete chuť vyladit do sladko-kysela.

Na závěr do polévky přidejte nakrájená vejce uvařená na tvrdo. Já jsem je do hrnce protlačila přes mřížku. Někdo také uvaří ztracená vejce a vloží pak každému jedno přímo do talíře.

 

Tak to je všechno, je to rychlá a jednoduchá polévka.