Jednoduchý boršč - do 30 minut hotový

400g uzené pečeně

2 velké mrkve

6 středních brambor

1 velkou cibuli

200g červených fazolí v nálevu

150g nakládané červené řepy (prodává se ve sklenici) nebo obyčejné vařené řepy

200g z hlávky červeného zelí

2 stroužky česneku

2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku

asi 3 litry vody nebo vývaru (pak dle potřeby)

Tuk na orestování cibulky

Zakysanou smetanu k podávání

Koření jako na vývar (bobkový list, nové koření, kuličky pepře)

Na dochucení citronovou šťávu nebo umeocet k podávání

 

Cibuli orestujte na oleji, po chvíli přidejte na kostičky nakrájené uzené maso, pár minut restujte a zalijte vodou nebo vývarem, vařte do změknutí.

Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na kostičky a společně je orestujte vedle na pánvi na troše oleje. Po chvíli přidejte trochu vody z hnrnce, ve které se vaří maso a 5 minut duste (do poloměkka)

Když bude uzené maso skoro měkké, přidejte do hrnce na drobné proužky pokrájené červené zelí, na proužky nakrájenou nakládanou červenou řepu, brambory, mrkev, fazole, ochuťte česnekem a protlakem.

Teď už jen společně povařte max. 15 minut a v případě potřeby zřeďte.

Chuť můžete doladit pomocí citronové šťávy nebo umeocta. Umeocet kapejte do polévky až na talíři, neměl by se vařit.

 

TIPY

Použila jsem čerstvé červené zelí, které rychle změkne a polévka je pak za chvíli hotová. Pokud byste chtěli použít nakládané zelí ve sklenici, tak počítejte s tím, že je potřeba vařit ho déle.

Jeden z tradičních ukrajinských receptů na boršč je bez masa, může jej připravit jako čistě zeleninový.

Uzené maso můžete nahradit hovězím, když ho budete mít vařené předem, bude polévka také rychlou záležitostí.

Nakládanou červenou řepu můžete nahradit obyčejnou uvařenou řepou.

Ten krok, kdy se brambory a mrkev předpřipraví na pánvi, neobcházejte.

 

Boršč - za mě univerzální jídlo, které chutná dětem, zasytí chlapa a může posloužit i jako lehká večeře (pokud si do misky nenandáte 10dkg uzeného a půl kelímku zakysané smetany :-)