Bramborovo-sýrová polévka

1 hrnek = 250ml

6 hrnků na kostičky nakrájených brambor

1 na jemno nakrájenou klasickou žlutou cibuli

1 hrnek na jemno nakrájeného celeru

2 stroužky na drobno pokrájeného česneku

1 vrchovatou lžíci mouky (dala jsem jemně mletou celozrnnou špaldovou)

cca 800ml kuřecího vývaru

2 kelímky smetany – můžete dát i jeden kelímek, záleží, jak moc smetanovou polévku chcete. Já jsem použila 1 kelímek klasické smetany a 1 kelímek zakysané smetany. Vhodná je i rostlinná smetana.

2 lžičky papriky

1 lžíci hořčice bez chemické kozervace (pozor, nepřehnat)

Na dochucení – sůl, pepř, možno trochu sojové omáčky bez glutamátu

150g nastrouhaného čedaru

Na ozdobu – na drobno pokrájený pórek

 

Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na olivovém oleji.

Přidejte na drobno nakrájený celer a restujte spolu s cibulí cca 5 minut.

Přidejte lžíci mouky a 1 minutu restujte. 

V případě potřeby přikápněte trochu olivového oleje.

Dále do hrnce zamíchejte na kostičky nakrájené brambory, sladkou papriku a lžíci hořčice. 1 minutu

restujte.

Vše zalijte kuřecím vývarem, ochuťte trochou pepře, soli, popř. sojové omáčky.

Vařte do změknutí brambor tak 15 minut.

Přidejte česnek. V mnoha receptech se česnek přidává hned na začátku, kdy se restuje cibule. 

Tím ale přijdete o důležité léčivé látky v něm. Vždy je lepší přidat ho až ke konci, aby se nevařil déle, než 3 minuty.

Brambory můžete nechat vcelku, nebo je na hrubo rozšťouchat.

Polévku odstavte z plotny nebo plamen stáhněte a na úplný závěr do polévky vlijte směs smetany a nastrouhaného sýra.

Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.

 

Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete polévku doladit chilli papričkami, cayenským pepřem nebo kořením tabasco.