Bramborovo-sýrová polévka
1 hrnek = 250ml
6 hrnků na kostičky nakrájených brambor
1 na jemno nakrájenou klasickou žlutou cibuli
1 hrnek na jemno nakrájeného celeru
2 stroužky na drobno pokrájeného česneku
1 vrchovatou lžíci mouky (dala jsem jemně mletou celozrnnou špaldovou)
cca 800ml kuřecího vývaru
2 kelímky smetany – můžete dát i jeden kelímek, záleží, jak moc smetanovou polévku chcete. Já jsem použila 1 kelímek klasické smetany a 1 kelímek zakysané smetany. Vhodná je i rostlinná smetana.
2 lžičky papriky
1 lžíci hořčice bez chemické kozervace (pozor, nepřehnat)
Na dochucení – sůl, pepř, možno trochu sojové omáčky bez glutamátu
150g nastrouhaného čedaru
Na ozdobu – na drobno pokrájený pórek
Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na olivovém oleji.
Přidejte na drobno nakrájený celer a restujte spolu s cibulí cca 5 minut.
Přidejte lžíci mouky a 1 minutu restujte.
V případě potřeby přikápněte trochu olivového oleje.
Dále do hrnce zamíchejte na kostičky nakrájené brambory, sladkou papriku a lžíci hořčice. 1 minutu
restujte.
Vše zalijte kuřecím vývarem, ochuťte trochou pepře, soli, popř. sojové omáčky.
Vařte do změknutí brambor tak 15 minut.
Přidejte česnek. V mnoha receptech se česnek přidává hned na začátku, kdy se restuje cibule.
Tím ale přijdete o důležité léčivé látky v něm. Vždy je lepší přidat ho až ke konci, aby se nevařil déle, než 3 minuty.
Brambory můžete nechat vcelku, nebo je na hrubo rozšťouchat.
Polévku odstavte z plotny nebo plamen stáhněte a na úplný závěr do polévky vlijte směs smetany a nastrouhaného sýra.
Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete polévku doladit chilli papričkami, cayenským pepřem nebo kořením tabasco.