Bramborová polévka s červenou čočkou a droždím

450 g brambor

150 g suché červené čočky

1 mrkev (střední, ať jí není moc...)

1 cibule

100 g uzeniny co nejlepší kvality (ideálně bez konzervantů, např. šunka, uzené maso nebo párek s co nejvyšším podílem masa)

1 kostka čerstvého droždí

1,2 vody nebo vývaru

Olej

Na dochucení dle potřeby sůl, pepř, trochu majoránky, česnek

 

Červenou čočku důkladně propláchnu. 

Brambory oškrábu a nakrájím na menší kostičky. 

Cibuli nakrájím na drobno, vybranou uzeninu na malé kousky.

Do hrnce vsypu čočku, propláchnuté kostičky brambor, mrkev nakrájenou na malé kousky, uzeninu a zaliju vodou nebo vývarem. 

Dle situace ochutím solí, pepřem. 

Když dávám jen vodu, přidám trochu sypkého bio bujónu. 

Vařím do změknutí čočky, mrkve a brambor. Asi 15 minut.

Mezitím si vedle na pánvi orestuji na oleji cibuli lehce do zlatova. 

Když je cibule lehce orestovaná, rozdrobím do pánve kostičku čerstvého droždí a nechám ho pozvolna rozpustit. 

Promíchám s cibulí a tuto směs přidám do hrnce v průběhu vaření polévky.

Když je čočka měkká, dochutím polévku ještě majoránkou a česnekem.

Pokud chci polévku více hustší a krémovější, odeberu 1 naběračku hustého obsahu a rozmixuji ho do hladka. 

Vliju zpět do hrnce, promíchám a hotovo!

 

Tuto polévku mám vyzkoušenou i ve vegetariánské verzi, 

kdy jsem do ní na závěr přidala kousek uzeného na drobno nakrájeného tempehu. 

Tempeh jsou fermentované sojové boby. Ma výraznou chuť a hodí se všude tam, kde maso.

Někteří z vás do této polévky strouhají mrkev na hrubo. Ideální, když je cílem, aby mrkev více "zapadla"