Frankfurtská polévka zdravěji

4 střední brambory

3 kvalitní párky s vysokým obsahem masa (použila jsem párky bez chemických konzervantů a barviv)

1 větší cibule

3/4 l vývaru (další dle potřeby)

150 g uvařené hotové cizrny

2 až 3 lžíce mouky z červené čočky

100 až 150 ml smetany nebo rostlinné smetany (dle preference)

1 lžíce sladké mleté papriky

Rostlinný olej nebo přepuštěné máslo Ghí

Sůl, pepř

Zelené bylinky dle chuti (petrželka, řeřicha, libeček atd.)

 

Cibuli nakrájím na drobné kousky, brambory na menší kostičky, párky na slabší kolečka.

V hrnci orestuji cibulku, přidám párky a také je orestuji. 

Zasypu paprikou, promíchám a zaliju vývarem. 

Dle potřeby trochu osolím.

Ve skleničce si v trošce vody rozmíchám mouku z červené čočky do hladka 

a přiliju ji do hrnce asi po 5 minutách od začátku vaření brambor. 

V této fázi přidám i uvařenou cizrnu. 

Promíchám a nechám vařit do změknutí brambor.

Na závěr zjemním smetanou. 

Buď tradiční 12% nebo rostlinnou smetanou neutrální chuti. 

Hodí je většina rostlinných smetan kromě kokosové.

 

Když používám tradiční smetanu, mouku rozmíchám rovnou v ní a přilévám ji do hrnce v polovině vaření. 

Rostlinnou smetanu dávám do receptu raději až ke konci a nechám jen krátce probublat.