Žloutkové cukroví vykrajované
- 4 žloutky
- 500 g moučkového cukru
- 1/2 kávové lžičky amonia (cukrářské droždí, koupíte v obyčejné drogerii).
- Moučkový cukr na vál.
250 g cukru, amonium a žloutky třeme do husté pěny, pak do hmoty zapracujeme zbylý cukr, vznikne husté tužší těsto.
Na vále posypaném cukrem rozvalujeme a vykrajujeme formičkami jednoduché tvary.
Položíme na plech vyložený papírem na pečení a vkládáme do trouby vyhřáté na 150°C, hned snížíme na 100-120°C a sušíme.
Cukroví musí zůstat světle žluté.
Správně upečené je uvnitř suché.
Při pečení uniká z těsta čpavek z kypřidla, větrejte.
V cukroví pak cítit není.
Můžeme proseknout a naplnit ušlehanou pravou šlehačkou.
Pak je nutné rychle zkonzumovat.
Nenaplněné uchováváme v chladnu a suchu.