Žloutkové cukroví vykrajované

  • 4 žloutky
  • 500 g moučkového cukru
  • 1/2 kávové lžičky amonia (cukrářské droždí, koupíte v obyčejné drogerii).
  • Moučkový cukr na vál.

 

250 g cukru, amonium a žloutky třeme do husté pěny, pak do hmoty zapracujeme zbylý cukr, vznikne husté tužší těsto. 

Na vále posypaném cukrem rozvalujeme a vykrajujeme formičkami jednoduché tvary. 

Položíme na plech vyložený papírem na pečení a vkládáme do trouby vyhřáté na 150°C, hned snížíme na 100-120°C a sušíme. 

Cukroví musí zůstat světle žluté. 

Správně upečené je uvnitř suché. 

Při pečení uniká z těsta čpavek z kypřidla, větrejte. 

V cukroví pak cítit není.

Můžeme proseknout a naplnit ušlehanou pravou šlehačkou. 

Pak je nutné rychle zkonzumovat. 

Nenaplněné uchováváme v chladnu a suchu.