ŠVESTKOVÁ STAROČESKÁ POVIDLA

  1000 g vypeckované švestky

  500 g cukr

  0,07 litr ocet

  1/2 čajová lžička skořice, mletá

  badián

  rum

 

  Vypeckované švestky zasypeme cukrem a zalijeme octem.

  Necháme přes noc, nejlépe 24 h louhovat pod pokličkou. Krásně pustí šťávu.

  Druhý den vše slijeme do nádoby, kterou přikryjeme košíkem aby nám povidla neprskala ven.

  Vaříme Varoma R2 Jemné míchání/60 min.

  Po té snížíme teplotu na 80-90 °C a vaříme R2 Jemné míchání/  120 min.

  Před koncem přidáme skořici a bydyán. 

  Horká povidla slijeme do skleniček, povrch zakápneme rumem.

  Skleničky uzavřeme a otočíme dnem vzhůru

  Rumem vytvoříme na povrchu tenký film, funguje jako konzervant