Sladkokyselý rajčatový chilli džem

800 g zralých rajčat

několik snítek tymiánu a saturejky

2 feferonky ( možno i více dle chuti )

3 stroužky česneku

3 cm zázvoru

2 polévkové lžíce octa balsamico

2 polévkové lžíce vinného octa

1 polévková lžíce krému balsamico

180-200 g třtinového cukru ( raději nejdřív méně, popř. dosladit )

sůl

 

           Polovinu rajčat s oloupaným česnekem, zázvorem, bylinkami a feferonkami rozmixujeme dohladka. 

           Druhou polovinu posekejte na kousky ( pokud chcete mít bez slupek, oloupejte je ). 

           Vše vložíme do hrnce spolu s octy, cukrem a solí a na mírném ohni vaříme asi hodinu, možná o chvilku déle, do požadované hustoty.

           Necháme vychladnout a naplníme do vymytých sklenek. 

           Poté uchováváme v lednici, popř. můžeme sklenky naplnit horkým džemem, uzavřít a obrátit dnem vzhůru, dokud nezchladne. 

            Používáme k sýrům, grilovanému masu ...