Boloňská omáčka

1 kg rajčat
3 velké cibule
2 větší mrkve
3 stroužky česneku
2 rajské protlaky
sůl
pepř
oregáno
2 PL oleje
 
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka, česnek, sůl, pepř, oregáno a 2 protlaky
Dusíme asi 30 minut.
Potom vše rozmixujeme ponorným mixerema dochutíme.
 
Nalijeme do skleniček a zavaříme na 85°C asi 15 minut.
 
Pokud přidáme rovnou mleté orestované maso je potřeba zavařovat 1 hod. na 100°C a za 24 hod. znovu.
 
 
nebo:
2 kg rajčat
1 kg červených paprik
1 chilli paprička
1 kg cibule
30 stroužků česneku
1 kg mrkve
1/2 kg cukru
3 PL soli
200 g rajčatového protlaku
5 lístků šalvěje
3 větvičky tymiánu
hrst bazalky
 
Vše nakrájíme a dáme do velkého pekáče a dáme péct při 170-180°C cca 90 minut.
 
Poté rozmixovat a sterilovat 20 minut/85°C.
 
Maso přidáváme až při přípravě pokrmů.