Rajčatový džem k vyzrálým sýrům
1 kg čerstvých zralých rajčat
400 g cukru krystal
šťáva z 1 limetky
1 lžička nastrouhaného zázvoru
1 lžička soli
Nejprve nařízněte slupku rajčat do kříže, pak rajčata ponořte do vroucí vody asi na 3 minuty, poté z nich slupku oloupejte.
Oloupaná rajčata nakrájejte na kousky a dejte do hrnce se silným dnem, přidejte všechny ingredience
a na mírném plamenu směs vařte asi hodinu.
Občas promíchejte a na konci kápněte trochu džemu na studený talířek a vyzkoušejte jeho konzistenci.
Džem by měl být lepkavý a hustý, ale měly by v něm být stále patrné kousky.
Jakmile bude mít správnou hustotu, nalijte horký rajčatový džem do vyvařených a suchých sklenic,
poté sklenice zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.