Domácí "lančmít"
1 kg vepřové plece
1 kg bůčku s kůží i kostmi
25 g soli
10 g rychlosoli (Praganda)
20 g čerstvě mletého pepře
150 ml studeného vývaru
Dochucení:
10-15 g sušeného česneku (podle chuti)
10 g sladké maďarské papriky (volitelně)
Maso očistíme, bůček zbavíme kůže a vykostíme. Kůži a kosti dáme vařit na vývar.
Všechno maso nakrájíme na kostky a najemno nameleme do mísy,
důkladně promícháme a promneme s oběma druhy soli. Přidáme pepř a dáme do chladu.
Hotový vývar scedíme a necháme zchladnout.
Pokud chceme, maso ještě dochutíme.
Zalijeme zredukovaným vychladlým vývarem a opět dobře promícháme.
Uložíme na 12 hodin do chladu. Poté naplníme do čistých, rovných (bez zúženého okraje)
sklenic cca 2 cm pod okraj.
Očistíme vršek sklenic a zavíčkujeme.
Zavíčkovaná sklenice narovnáme do zavařovacího hrnce.
Zalijeme vodu do poloviny sklenic a přivedeme k varu.
Když je na teploměru v poklici 100 ° C snížíme teplotu na cca 55 °C a zavařujeme 2 hodiny.
Poté sklenice vyjmeme, necháme vychladnout a druhý den zavaříme stejným způsobem znovu po dobu 1 hodiny.
Vychladlé označíme a uskladníme. Takto zavařené vydrží 1 rok.
Studený výrobek lze z rovné sklenice snadno vyjmout vcelku.
Můžeme nakrájet na kolečka, opéct nebo obalit v trojobalu.
Podávat lze s chlebem nebo různě upraveným bramborem či se salátem.
nebo:
950 g bůčku i s kouskem kůže
10 g Pragandy
5 g soli
1 lžíce mletého pepře
1-2 lžíce sladké papriky
50 g vody
Bůček i s kouskem kůže pomeleme, přidáme všechny ostatní suroviny a dobře umícháme - nejlíp to jde v robotu - hákem na mísení těsta.
Promíchanou směs urovnáme do sáčkem vyloženého šunkovaru, dobře udusáme a zavřené uložíme na 24 hodin do lednice.
Druhý den vaříme při 80-85 °C dvě hodiny. Krájíme až druhý den, dobře vychlazené.
Poznámka autorky receptu: Je moc dobrý i samotný, ale osmažený, na chlebu s hořčicí, nemá chybu.