Domácí "lančmít"

1 kg vepřové plece

1 kg bůčku s kůží i kostmi

25 g soli

10 g rychlosoli (Praganda)

20 g čerstvě mletého pepře

150 ml studeného vývaru

 

Dochucení:

10-15 g sušeného česneku (podle chuti)

10 g sladké maďarské papriky (volitelně)

 

          Maso očistíme, bůček zbavíme kůže a vykostíme. Kůži a kosti dáme vařit na vývar.
          Všechno maso nakrájíme na kostky a najemno nameleme do mísy, 

          důkladně promícháme a promneme s oběma druhy soli. Přidáme pepř a dáme do chladu.
          Hotový vývar scedíme a necháme zchladnout.

          Pokud chceme, maso ještě dochutíme.
          Zalijeme zredukovaným vychladlým vývarem a opět dobře promícháme.
          Uložíme na 12 hodin do chladu. Poté naplníme do čistých, rovných (bez zúženého okraje) 

          sklenic cca 2 cm pod okraj. 

          Očistíme vršek sklenic a zavíčkujeme.

          Zavíčkovaná sklenice narovnáme do zavařovacího hrnce. 

          Zalijeme vodu do poloviny sklenic a přivedeme k varu. 

          Když je na teploměru v poklici 100 ° C snížíme teplotu na cca 55 °C a zavařujeme 2 hodiny.

          Poté sklenice vyjmeme, necháme vychladnout a druhý den zavaříme stejným způsobem znovu po dobu 1 hodiny.

 

          Vychladlé označíme a uskladníme. Takto zavařené vydrží 1 rok.

 

           Studený výrobek lze z rovné sklenice snadno vyjmout vcelku. 

           Můžeme nakrájet na kolečka, opéct nebo obalit v trojobalu. 

           Podávat lze s chlebem nebo různě upraveným bramborem či se salátem.

 

 

       nebo:

950 g bůčku i s kouskem kůže

10 g Pragandy

5 g soli

1 lžíce mletého pepře

1-2 lžíce sladké papriky

50 g vody

 

 

Bůček i s kouskem kůže pomeleme, přidáme všechny ostatní suroviny a dobře umícháme - nejlíp to jde v robotu - hákem na mísení těsta.

Promíchanou směs urovnáme do sáčkem vyloženého šunkovaru, dobře udusáme a zavřené uložíme na 24 hodin do lednice.

Druhý den vaříme při 80-85 °C dvě hodiny. Krájíme až druhý den, dobře vychlazené.

       Poznámka autorky receptu: Je moc dobrý i samotný, ale osmažený, na chlebu s hořčicí, nemá chybu.