Cikánská omáčka se žampiony
1,5 kg rajčat
150 g krupicového cukru
250 ml oleje
500 g cibule
150 g anglické slaniny
1 kg paprik kapie
500 g žampionů
6 stroužků česneku
2 lžíce soli
250 ml octa
150 g krupicového cukru
2 lžíce sladké papriky
1 lžíce kari
Pokrájená rajčata dusíme asi hodinu s cukrem.
Až se vydusí šťáva, přepasírujeme přes sítko.
V druhém hrnci na oleji osmažíme cibuli s anglickou slaninou.
Přidáme papriky, žampiony, česnek – vše pokrájené na plátky.
Osolíme, osladíme druhou částí cukru, přidáme ocet, mletou papriku a kari.
Dusíme do změknutí, pak přidáme přepasírovaná rajčata a krátce povaříme.
Plníme do sklenic a zavařujeme 30 minut na 90 stupňů.
Omáčka je výborná k těstovinám i na pizzu.