Cikánská omáčka se žampiony

1,5 kg rajčat

150 g krupicového cukru

250 ml oleje

500 g cibule

150 g anglické slaniny

1 kg paprik kapie

500 g žampionů

6 stroužků česneku

2 lžíce soli

250 ml octa

150 g krupicového cukru

2 lžíce sladké papriky

1 lžíce kari


Pokrájená rajčata dusíme asi hodinu s cukrem. 

Až se vydusí šťáva, přepasírujeme přes sítko. 

V druhém hrnci na oleji osmažíme cibuli s anglickou slaninou. 

Přidáme papriky, žampiony, česnek – vše pokrájené na plátky. 

Osolíme, osladíme druhou částí cukru, přidáme ocet, mletou papriku a kari. 

Dusíme do změknutí, pak přidáme přepasírovaná rajčata a krátce povaříme. 

Plníme do sklenic a zavařujeme 30 minut na 90 stupňů. 

Omáčka je výborná k těstovinám i na pizzu.