Čalamáda na topinky, k bramboráku
1 kg rajčat
1 kg paprik
1 kg cibule
plnotučná hořčice střední 200g
80 g soli (radši dávat postupně)
130 g cukru
1/2 balíčku mletého pepře
1/2 l oleje
2 dcl octa
1 větší česnek
Zeleninu nakrájíme na kostičky, přimícháme k ní všechny ostatní ingredience, dáme do hrnce,
přivedeme k varu a vaříme minimálně hodinu, než se vše pěkně propojí a směs zhoustne.
Plníme horké do skleniček. Nesterilizujeme, jen postavíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
nebo:
1kg rajčat + paprik+ cibule + 1 Deko.
Pomlít, povařit do zhoustnutí, přidat 200 ml oleje a plnit do sklenic.
Na topinky bezva.
nebo:
1kg hrubě nakrájené cibule zesklovatět na 0,3l oleje, přidat kmínu mezi prsty
a dále přidat 1kg nakrájených rajčat a 1kg nakrájených paprik (klidně hrubě- na půl).
Podle chuti přidat sůl ( asi 50-70g ) a dusit 1 až 2 hodiny, poté rozmixovat.
Naplnit skleničky 0,2 až 03 l zavíčkovat a sterilizovat 10 - 15 minut při 85 °c.
Mňamka mírné chuti po leču k masu,