Čalamáda na topinky, k bramboráku

1 kg rajčat

1 kg paprik

1 kg cibule

plnotučná hořčice střední 200g

80 g soli (radši dávat postupně)

130 g cukru

1/2 balíčku mletého pepře

1/2 l oleje

2 dcl octa

1 větší česnek

 

Zeleninu nakrájíme na kostičky, přimícháme k ní všechny ostatní ingredience, dáme do hrnce, 

přivedeme k varu a vaříme minimálně hodinu, než se vše pěkně propojí a směs zhoustne.
Plníme horké do skleniček. Nesterilizujeme, jen postavíme dnem nahoru a necháme vychladnout.

 

nebo:

1kg rajčat + paprik+ cibule + 1 Deko.

Pomlít, povařit do zhoustnutí, přidat 200 ml oleje a plnit do sklenic. 

Na topinky bezva.

 

 

nebo:

1kg hrubě nakrájené cibule zesklovatět na 0,3l oleje, přidat kmínu mezi prsty 

a dále přidat 1kg nakrájených rajčat a 1kg nakrájených paprik (klidně hrubě- na půl). 

Podle chuti přidat sůl ( asi 50-70g ) a dusit 1 až 2 hodiny, poté rozmixovat.

Naplnit skleničky 0,2 až 03 l zavíčkovat a sterilizovat 10 - 15 minut při 85 °c. 

Mňamka mírné chuti po leču k masu,