Žloutkové věnečky

Obtížnost střední

Čas přípravy 30min

Celkový čas 1hod.

Počet porcí 12 kusů

 

 

Krém - část 1:

  • 500 gramů mléka
  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • 100 gramů cukru

 

Těsto:

  • 250 gramů vody
  • 1 špetka soli
  • 100 gramů másla plus na vymazání plechu
  • 150 gramů polohrubé mouky
  • 3 vejce

 

Krém - část 2:

  • 125 gramů másla, pokojové teploty
  • 2 žloutky

 

Poleva:

  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu

 

Krém - část 1:

Do mixovací nádoby vložte mléko, puding, cukr a vařte 8 min/100°C/rychlost 3. Přendejte do misky a nechte vychladnout.

 

Těsto:

Do čisté mixovací nádoby vložte vodu, sůl, máslo a vařte 5 min/100°C/rychlost 1. Přidejte mouku a míchejte 20 sek/rychlost 4. Vyjměte mixovací nádobu a nechte 10 minut vychladnout.

Nasaďte mixovací nádobu zpět a míchejte, bez nasazené odměrky, 3 min/rychlost 5. V průběhu míchání přidávejte otvorem ve víku postupně 3 vejce. Vždy počkejte, až se vejce řádně promíchá a pak teprve vložte další.

Troubu předehřejte na 180 °C.

Přendejte těsto do cukrářského sáčku. Plech vymažte máslem a skleničkou si naznačte kolečka ve velikosti věnečku. Na vyznačená kolečka tvarujte věnečky pomocí cukrářského sáčku, nejlépe ve dvou vrstvách - po upečení je třeba věneček naplocho rozříznout. Do trouby přidejte hrníček s vodou a pečte 30 minut (180°C). Neotevírejte troubu během pečení.

Upečené věnečky nechte vychladnout a potom je naplocho rozřízněte. Během chladnutí dokončete krém.

 

 

Krém - část 2:

Do mixovací nádoby vložte vychladlý puding. Míchejte, bez nasazené odměrky, rychlost 3, zapněte funkci váhy a postupně odvažujte a přidávejte 125 gramů másla - važte za chodu přístroje. Dále míchejte rychlost 3 a postupně přidávejte žloutky, jeden po druhém. Po zapracování posledního žloutku míchání zastavte.

Nasaďte šlehací metličku. Šlehejte 30 sek/rychlost 3. Žloutkový krém vložte do cukrářského sáčku a naplňte jím věnečky.

 

 

Poleva:

Do čisté mixovací nádoby vložte mléko a hřejte 1 min 30 sek/90°C/rychlost 1. Přidejte cukr, rum a míchejte 1 min/90°C/rychlost 1.

Hotovou polevou potřete věnečky a nechte zatuhnout. Po ztuhnutí podávejte.


 

 

Tipy a triky

  • Integrovaná funkce vážení umožňuje zvážit ingredience přímo v mixovací nádobě, ve Varoma míse nebo na víku uzavřené mixovací nádoby v libovolné misce, a to i během chodu přístroje.