Velikonoční mazanec - Svět receptů
- 42 gramů čerstvého droždí, 1 kostka
- 100 gramů cukru
- 20 gramů vanilkového cukru, domácí výroby, nebo 1 balíček
- 250 gramů smetany, nebo mléka
- 125 gramů másla, na kousky
- 2 kusy žloutků
- 500 gramů hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
- 20 gramů rozinek
- 1 kus vejce na potření
- mandlové lupínky, na posypání
- Do mixovací nádoby vložte 42 gramů čerstvého droždí, 1 kostka + 100 gramů cukru + 20 gramů vanilkového cukru, domácí výroby, nebo 1 balíček + 250 gramů smetany, nebo mléka a míchejte 3 min./37°C/rychlost 2
- Postupně přidávejte zbývající suroviny dle daného pořadí kromě rozinek 125 gramů másla, na kousky + 2 kusy žloutků + 500 gramů hladké mouky + 1 čajová lžička soli a hněťte Těsto /2 min. 30 sek.
- Přidejte 20 gramů rozineky a hněťte Těsto /30 sek.3
- Nechte vykynout cca 30 min. (Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.)
- Z těsta vytvarujte 2 mazance a uložte je na plech vyložený pečícím papírem.
- Poté opět nechte vykynout na teplém místě cca 20 min.
- Předehřejte si troubu na teplotu 170°C.
- Po opětovném vykynutí potřete oba mazance rozšlehaným vejcem a posypejte mandlovými lupínky.
- Pečte 40 min na 170°C.