Velikonoční beránek

Obtížnost střední

Čas přípravy 5min

Celkový čas 55min

Počet porcí 4 porce

 

  • 6 vajec, zvlášť žloutky a bílky
  • 200 gramů cukru
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 1 balíček vanilkového cukru, (20 gramů)
  • 1 čajová lžička citrónové kůry
  • 240 gramů polohrubé mouky
  • ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva, (6 gramů)
  • máslo, na vymazání formy
  • hrubá mouka, na vysypání formy
  • moučkový cukr, na posypání

 

Předehřejte si troubu na 190°C.

Do mixovací nádoby nasaďte šlehací metličku, vložte 4 bílky, 100 gramů cukru a šlehejte 3 min/rychlost 4. Vyjměte šlehací metličku, přendejte do misky a odložte stranou.

Do mixovací nádoby vložte 4 žloutky, citrónovou šťávu, vanilkový cukr, 100 gramů cukru, vejce, citrónovou kůru a mixujte 4 min/rychlost 4.

Přidejte našlehané bílky, polohrubou mouku, kypřicí prášek a vše opatrně promíchejte pomocí stěrky.

Vymažte si formu na beránka máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto přendejte do formy a pečte 35 minut (190 °C) nebo do zlatova.

Po upečení formu vyjměte z trouby, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout. Po vychladnutí opatrně beránka vyklopte a posypejte moučkovým cukrem. Nakrájejte na plátky a podávejte.


 

Tipy a triky

Ozdobte beránka velikonoční mašlí a vyrobte mu oči z rozinek nebo celých kávových zrn.

 

Káva, čaj

 

Nakrájeného beránka servírujte se šlehačkou.