Velikonoční beránek
Obtížnost střední
Čas přípravy 5min
Celkový čas 55min
Počet porcí 4 porce
- 6 vajec, zvlášť žloutky a bílky
- 200 gramů cukru
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 1 balíček vanilkového cukru, (20 gramů)
- 1 čajová lžička citrónové kůry
- 240 gramů polohrubé mouky
- ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva, (6 gramů)
- máslo, na vymazání formy
- hrubá mouka, na vysypání formy
- moučkový cukr, na posypání
Předehřejte si troubu na 190°C.
Do mixovací nádoby nasaďte šlehací metličku, vložte 4 bílky, 100 gramů cukru a šlehejte 3 min/rychlost 4. Vyjměte šlehací metličku, přendejte do misky a odložte stranou.
Do mixovací nádoby vložte 4 žloutky, citrónovou šťávu, vanilkový cukr, 100 gramů cukru, vejce, citrónovou kůru a mixujte 4 min/rychlost 4.
Přidejte našlehané bílky, polohrubou mouku, kypřicí prášek a vše opatrně promíchejte pomocí stěrky.
Vymažte si formu na beránka máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto přendejte do formy a pečte 35 minut (190 °C) nebo do zlatova.
Po upečení formu vyjměte z trouby, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout. Po vychladnutí opatrně beránka vyklopte a posypejte moučkovým cukrem. Nakrájejte na plátky a podávejte.
Tipy a triky
Ozdobte beránka velikonoční mašlí a vyrobte mu oči z rozinek nebo celých kávových zrn.
Káva, čaj
Nakrájeného beránka servírujte se šlehačkou.