Tradiční vafle s hruškovým pyré
Obtížnost střední
Čas přípravy 45min
Celkový čas 2hod. 30min
Počet porcí 14 kusů
Hruškové pyré se zázvorem a vanilkou
- 1000 gramů hrušek, oloupaných, bez jádřinců, na menší kousky
- ½ vanilkového lusku
- 50 gramů cukru
- 1 - 2 čajové lžičky čerstvého zázvoru, nastrouhaného
Vafle
- 3 vejce
- 375 gramů mléka
- 250 gramů hladké mouky
- 70 gramů řepkového oleje
- 20 - 25 gramů cukru
- 1 čajová lžička domácího vanilkového cukru
- 1 ½ čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Hruškové pyré se zázvorem a vanilkou
Do mixovací nádoby vložte hrušky a sekejte 3 sek/rychlost 6. Vanilkový lusk podélně rozkrojte na polovinu a vyškrábněte zrníčka.
Do mixovací nádoby přidejte zrnka vanilky, cukr a zázvor, vařte 30 min/Varoma//rychlost 1. Hruškový džem přendejte do jiné nádoby, přibližně na jednu hodinu odstavte, aby vychladl. Umyjte a vysušte mixovací nádobu.
Vafle
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků.
Nasaďte šlehací metličku. Do čisté a suché mixovací nádoby vložte bílky a šlehejte 1 min 30 sek/rychlost 3.5. Vyjměte šlehací metličku. Sníh z bílků přendejte do jiné misky a odložte stranou.
Do mixovací nádoby vložte žloutky, přidejte mléko, mouku, olej, cukr, vanilkový cukr, kypřicí prášek do pečiva a sůl a míchejte 10 sek/rychlost 5. Těsto přendejte do misky s bílky a opatrně promíchejte pomocí stěrky.
Rozehřejte vaflovač, pečicí desky pomocí mašlovačky potřete olejem. Nalijte do vaflovače vždy po 2–3 lžících těsta na porci. Pečte cca 3 minuty do zlatova. Vafle opatrně podeberte nožem, vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
Tradiční vafle podávejte ihned s hruškovým pyré.
Tipy a triky
- Konzistence džemu se může lišit v závislosti na odrůdě ovoce. Hrušky odrůdy Konference jsou vodnatější než odrůda Williams.
- Pokud po 30 minutách vaření v kroku 2 má džem příliš řídkou konzistenci, prodlužte dobu vaření o 10 minut.