Tradiční vafle s hruškovým pyré

Obtížnost střední

Čas přípravy 45min

Celkový čas 2hod. 30min

Počet porcí 14 kusů

 

Hruškové pyré se zázvorem a vanilkou

  • 1000 gramů hrušek, oloupaných, bez jádřinců, na menší kousky
  • ½ vanilkového lusku
  • 50 gramů cukru
  • 1 - 2 čajové lžičky čerstvého zázvoru, nastrouhaného

 

Vafle

  • 3 vejce
  • 375 gramů mléka
  • 250 gramů hladké mouky
  • 70 gramů řepkového oleje
  • 20 - 25 gramů cukru
  • 1 čajová lžička domácího vanilkového cukru
  • 1 ½ čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

 

 

Hruškové pyré se zázvorem a vanilkou

Do mixovací nádoby vložte hrušky a sekejte 3 sek/rychlost 6. Vanilkový lusk podélně rozkrojte na polovinu a vyškrábněte zrníčka.

Do mixovací nádoby přidejte zrnka vanilky, cukr a zázvor, vařte 30 min/Varoma//rychlost 1. Hruškový džem přendejte do jiné nádoby, přibližně na jednu hodinu odstavte, aby vychladl. Umyjte a vysušte mixovací nádobu.

 

Vafle

Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků.

Nasaďte šlehací metličku. Do čisté a suché mixovací nádoby vložte bílky a šlehejte 1 min 30 sek/rychlost 3.5. Vyjměte šlehací metličku. Sníh z bílků přendejte do jiné misky a odložte stranou.

Do mixovací nádoby vložte žloutky, přidejte mléko, mouku, olej, cukr, vanilkový cukr, kypřicí prášek do pečiva a sůl a míchejte 10 sek/rychlost 5. Těsto přendejte do misky s bílky a opatrně promíchejte pomocí stěrky.

Rozehřejte vaflovač, pečicí desky pomocí mašlovačky potřete olejem. Nalijte do vaflovače vždy po 2–3 lžících těsta na porci. Pečte cca 3 minuty do zlatova. Vafle opatrně podeberte nožem, vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

Tradiční vafle podávejte ihned s hruškovým pyré.


 

Tipy a triky

  • Konzistence džemu se může lišit v závislosti na odrůdě ovoce. Hrušky odrůdy Konference jsou vodnatější než odrůda Williams.
  • Pokud po 30 minutách vaření v kroku 2 má džem příliš řídkou konzistenci, prodlužte dobu vaření o 10 minut.
Doba pečení vaflí může být různá v závislosti na výkonu vaflovače