Švédský mrkvový dort

Obtížnost snadné

Čas přípravy 20min

Celkový čas 2hod.

Počet porcí 30 kusů

 

Těsto

  • 150 gramů loupaných vlašských ořechů
  • 400 gramů mrkve, oloupané, na kousky
  • 200 gramů hnědého cukru
  • 200 gramů krystalového cukru
  • 5 vajec
  • 250 gramů slunečnicového oleje
  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mleté skořice

 

Poleva

  • 130 gramů krystalového cukru
  • 400 gramů čerstvého sýra (např. Lučina, Philadelphia)
  • 25 gramů citrónové šťávy

 

Těsto

Předehřejte troubu na 180 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.

Do mixovací nádoby vložte vlašské ořechy, sekejte 5 sek/rychlost 5,  přendejte do větší misky a odložte stranou.

Do mixovací nádoby vložte mrkev, sekejte 5 sek/rychlost 5, přendejte do misky s ořechy a odložte stranou.

Nasaďte šlehací metličku. Do mixovací nádoby vložte hnědý a bílý cukr, vejce, olej a šlehejte 2 min/rychlost 3.  Vyjměte šlehací metličku.

Do mixovací nádoby přidejte nasekané ořechy a mrkev a míchejte 20 sek/rychlost 4.

Přidejte hladkou mouku, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici, míchejte s pomocí stěrky 40 sek/rychlost 5. Přemístěte těsto na připravený pečicí plech. Pečte 35-40 minut (180 °C). Vyčistěte mixovací nádobu. Po upečení nechte vychladnout.

 

Poleva

Do mixovací nádoby vložte cukr a melte 10 sek/rychlost 10.

Přidejte čerstvý sýr a citrónovou šťávu, míchejte 15 sek/rychlost 3. Polevou potřete vychladlý moučník, nakrájejte na kousky a servírujte. 

 


 

Tipy a triky

  • Koláč je velmi vláčný. Nejlépe chutná odleželý druhý den.