Red velvet cake
Celkový čas 1hod. 45min
Počet porcí 12 porcí
Těsto
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 špetky soli
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 230 gramů másla, pokojové teploty
- 300 gramů krystalového cukru
- 4 vejce
- 500 gramů podmáslí
- 4 čajové lžičky červeného potravinářského barviva
- 500 gramů hladké mouky
- 20 gramů kakaa
- 3 čajové lžičky vinného octa
Krém
- 400 gramů mascarpone
- 400 gramů čerstvého sýru např. žervé, lučiny, philadelphie
- 250 gramů smetany, min. 30 % tuku
- 150 gramů moučkového cukru
Těsto
- Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem.
- Do mixovací nádoby vložte 115 gramů másla a 150 gramů cukru a mixujte 10 sek/rychlost 5. Přidejte 2 vejce, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu a mixujte 10 sek/rychlost 5. Na víko mixovací nádoby položte misku a odvažte do ní 250 gramů podmáslí, přidejte 2 čajové lžičky červeného potravinářského barviva, promíchejte a odložte stranou.
- Přidejte 250 gramů hladké mouky, 10 gramů kakaa, špetku soli a obarvené podmáslí a mixujte 40 sek/rychlost 5. Ve skleničce promíchejte 1,5 čajové lžičky vinného octa a lžičku jedlé sody. Okamžitě se začne tvořit pěna, kterou ihned přidejte do mixovací nádoby a míchejte 5 sek/rychlost 5.
- Přendejte do dortové formy a pečte 30 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do středu korpusu po vytažení čistá. Nechte vychladnout.
- Stejným způsobem upečte druhý korpus. Do mixovací nádoby vložte 115 gramů másla a 150 gramů cukru a mixujte 10 sek/rychlost 5. Přidejte 2 vejce, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu a mixujte 10 sek/rychlost 5. Na víko mixovací nádoby položte misku a odvažte do ní 250 gramů podmáslí, přidejte 2 čajové lžičky červeného potravinářského barviva, promíchejte a odložte stranou.
- Přidejte 250 gramů hladké mouky, 10 gramů kakaa, špetku soli a obarvené podmáslí a mixujte 40 sek/rychlost 5. Ve skleničce promíchejte 1,5 čajové lžičky vinného octa a lžičku jedlé sody. Okamžitě se začne tvořit pěna, kterou ihned přidejte do mixovací nádoby a míchejte 5 sek/rychlost 5. Přendejte do dortové formy a pečte 30 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do středu korpusu po vytažení čistá. Nechte vychladnout.
Krém
- Nasaďte šlehací metličku. Do mixovací nádoby vložte mascarpone, čerstvý sýr, smetanu a moučkový cukr a mixujte 40 sek/rychlost 3.5.
Seskládání dortu
U obou korpusů seřízněte horní část do roviny. Odříznuté těsto rozdrobte do misky na finální posypání dortu. Na servírovací talíř položte první korpus a rozetřete na něj asi 1 cm silnou vrstvu krému. Přiklopte druhým korpusem. Ten potřete zbytkem krému a posypte připravenou drobenkou. Strany dortu můžete ještě zahladit stěrkou. Servírujte nebo uchovejte v chladničce.
Užitečné předměty
pečicí papír, miska, špejle, sklenice, kulatá dortová forma (Ø 24-26 cm), trouba