Red velvet cake

Celkový čas 1hod. 45min

Počet porcí 12 porcí

 

Těsto

  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 špetky soli
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 230 gramů másla, pokojové teploty
  • 300 gramů krystalového cukru
  • 4 vejce
  • 500 gramů podmáslí
  • 4 čajové lžičky červeného potravinářského barviva
  • 500 gramů hladké mouky
  • 20 gramů kakaa
  • 3 čajové lžičky vinného octa

 

Krém

  • 400 gramů mascarpone
  • 400 gramů čerstvého sýru např. žervé, lučiny, philadelphie
  • 250 gramů smetany, min. 30 % tuku
  • 150 gramů moučkového cukru

 

Těsto

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem.
  2. Do mixovací nádoby vložte 115 gramů másla a 150 gramů cukru a mixujte 10 sek/rychlost 5. Přidejte 2 vejce, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu a mixujte 10 sek/rychlost 5. Na víko mixovací nádoby položte misku a odvažte do ní 250 gramů podmáslí, přidejte 2 čajové lžičky červeného potravinářského barviva, promíchejte a odložte stranou.
  3. Přidejte 250 gramů hladké mouky, 10 gramů kakaa, špetku soli a obarvené podmáslí a mixujte 40 sek/rychlost 5. Ve skleničce promíchejte 1,5 čajové lžičky vinného octa a lžičku jedlé sody. Okamžitě se začne tvořit pěna, kterou ihned přidejte do mixovací nádoby a míchejte 5 sek/rychlost 5.
  4. Přendejte do dortové formy a pečte 30 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do středu korpusu po vytažení čistá. Nechte vychladnout.
  5. Stejným způsobem upečte druhý korpus. Do mixovací nádoby vložte 115 gramů másla a 150 gramů cukru a mixujte 10 sek/rychlost 5. Přidejte 2 vejce, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu a mixujte 10 sek/rychlost 5. Na víko mixovací nádoby položte misku a odvažte do ní 250 gramů podmáslí, přidejte 2 čajové lžičky červeného potravinářského barviva, promíchejte a odložte stranou.
  6. Přidejte 250 gramů hladké mouky, 10 gramů kakaa, špetku soli a obarvené podmáslí a mixujte 40 sek/rychlost 5. Ve skleničce promíchejte 1,5 čajové lžičky vinného octa a lžičku jedlé sody. Okamžitě se začne tvořit pěna, kterou ihned přidejte do mixovací nádoby a míchejte 5 sek/rychlost 5. Přendejte do dortové formy a pečte 30 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do středu korpusu po vytažení čistá. Nechte vychladnout.

Krém

  1. Nasaďte šlehací metličku. Do mixovací nádoby vložte mascarpone, čerstvý sýr, smetanu a moučkový cukr a mixujte 40 sek/rychlost 3.5.

 

Seskládání dortu

U obou korpusů seřízněte horní část do roviny. Odříznuté těsto rozdrobte do misky na finální posypání dortu. Na servírovací talíř položte první korpus a rozetřete na něj asi 1 cm silnou vrstvu krému. Přiklopte druhým korpusem. Ten potřete zbytkem krému a posypte připravenou drobenkou. Strany dortu můžete ještě zahladit stěrkou. Servírujte nebo uchovejte v chladničce.

 

Užitečné předměty

pečicí papír, miska, špejle, sklenice, kulatá dortová forma (Ø 24-26 cm), trouba

 

 
Tipy a triky - Barva těsta záleží jen na vás, kolik červeného barviva použijete. Můžete ho případně vynechat úplně, potom bude mít Red velvet cake hnědou barvu.