Muffiny s medovým topingem a oříškovým griliášem

Čas přípravy 40min

Celkový čas 1hod. 30min

Počet porcí 12 kusů

 

Mravenčí muffiny

  • 200 gramů měkkého másla, na kousky
  • 120 gramů cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 100 gramů mléka
  • 200 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička citrónové šťávy, čerstvě vymačkané
  • 4 vejce
  • 90 gramů čokoládové rýže, plus na ozdobu

 

Oříškový griliáš

  • 50 gramů lískových ořechů
  • 10 gramů másla
  • 20 gramů medu

 

Medový toping

  • 100 gramů smetany, 35 % tuku
  • 1 čajová lžička ztužovače šlehačky
  • 175 gramů čerstvého sýru
  • 1 čajová lžička citrónové šťávy, čerstvě vymačkané
  • 20 gramů medu
  • ¼ čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 špetka soli
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru

 

Mravenčí muffiny

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Jednotlivé důlky plechu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  2. Do mixovací nádoby vložte máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl a šlehejte do pěny 30 sek/rychlost 4.
  3. Přidejte mléko, mouku a kypřicí prášek do pečiva a promíchejte 10 sek/rychlost 4.
  4. Přidejte citrónovou šťávu a míchejte bez nasazené odměrky 40 sek/rychlost 3. Mezitím postupně otvorem ve víku mixovací nádoby přidávejte jednotlivá vejce.
  5. Přidejte čokoládovou rýži a vmíchejte 7 sek//rychlost 3.
  6. Těsto naplňte pomocí lžíce do papírových košíčků a pečte 30–35 minut (180 °C). Muffiny vyjměte z formy a nechte vychladnout na chladicí mřížce. Mezitím vymyjte mixovací nádobu a připravte griliáš.
 

Oříškový griliáš

  1. Plech vyložte pečicím papírem, na něj rozložte lískové ořechy a orestujte do zlatohněda 8–10 minut (180 °C). Troubu nechte zapnutou. Lískové ořechy nechte mírně vychladnout, plech i s pečicím papírem dejte stranou pro další použití. Pro oloupání slupky zabalte lískové ořechy do kuchyňské utěrky a třete o sebe, dokud se slupka neuvolní (viz Tip).
  2. Oloupané lískové ořechy vložte do mixovací nádoby a sekejte 14 sek/rychlost 4.5.
  3. Přidejte máslo a med a promíchejte 3 min/100°C//rychlost 1. Ořechovou hmotu rozprostřete natenko na připravený plech a za stálého hlídání (pozor, může velmi rychle příliš ztmavnout) pečte do zlatohněda 8–10 minut (180 °C). Přitom přivřete do dvířek trouby rukojeť dřevěné vařečky, aby se zcela nezavřela. Oříškový griliáš vyjměte z trouby, obracečkou ho obraťte, naporcujte a nechte vychladnout (cca 15 minut). Mezitím vyčistěte mixovací nádobu a připravte topping.

 

Medový toping

  1. Nasaďte šlehací metličku. Do mixovací nádoby vložte smetanu ke šlehání a ztužovač šlehačky a bez odměrky šlehejte bez nastavení času na rychlost 3. Vyjměte šlehací metličku. Šlehačku přendejte do mísy.
  2. Do mixovací nádoby vložte čerstvý sýr, citrónovou šťávu, med, zázvor, sůl a cukr moučku a šlehejte do krémové konzistence 30 sek/rychlost 3. Krém přidejte ke šlehačce a opatrně vmíchejte pomocí stěrky.
  3. Na každý muffin dejte lžíci medového topingu, ozdobte oříškovým griliášem a čokoládovou rýží a podávejte.

 

Užitečné předměty - plech na muffiny, chladicí mřížka, pečicí plech a pečicí papír, utěrka, vařečka, obracečka, papírové košíčky na muffiny, trouba

 

Tipy a triky - Orestováním lískových ořechů dojde k prasknutí slupky, takže je možné ji zcela odstranit a dosáhnout tak žádoucího výsledku.Pokud budete muffiny podávat až později nebo následující den, uložte muffiny a oříškový griliáš odděleně a toping uchovávejte po tuto dobu v chladničce. Muffiny dokončete až krátce před podáváním.Těsto na mravenčí muffiny můžete upéct také ve formě na biskupský chlebíček nebo v dortové formě. Doba pečení se pak prodlouží na cca 40–50 minut. Ozdobte medovým topingem a oříškovým griliášem.