Muffiny s medovým topingem a oříškovým griliášem
Čas přípravy 40min
Celkový čas 1hod. 30min
Počet porcí 12 kusů
Mravenčí muffiny
- 200 gramů měkkého másla, na kousky
- 120 gramů cukru
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- 100 gramů mléka
- 200 gramů hladké mouky
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 čajová lžička citrónové šťávy, čerstvě vymačkané
- 4 vejce
- 90 gramů čokoládové rýže, plus na ozdobu
Oříškový griliáš
- 50 gramů lískových ořechů
- 10 gramů másla
- 20 gramů medu
Medový toping
- 100 gramů smetany, 35 % tuku
- 1 čajová lžička ztužovače šlehačky
- 175 gramů čerstvého sýru
- 1 čajová lžička citrónové šťávy, čerstvě vymačkané
- 20 gramů medu
- ¼ čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 špetka soli
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
Mravenčí muffiny
- Troubu předehřejte na 180 °C. Jednotlivé důlky plechu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
- Do mixovací nádoby vložte máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl a šlehejte do pěny 30 sek/rychlost 4.
- Přidejte mléko, mouku a kypřicí prášek do pečiva a promíchejte 10 sek/rychlost 4.
- Přidejte citrónovou šťávu a míchejte bez nasazené odměrky 40 sek/rychlost 3. Mezitím postupně otvorem ve víku mixovací nádoby přidávejte jednotlivá vejce.
- Přidejte čokoládovou rýži a vmíchejte 7 sek//rychlost 3.
- Těsto naplňte pomocí lžíce do papírových košíčků a pečte 30–35 minut (180 °C). Muffiny vyjměte z formy a nechte vychladnout na chladicí mřížce. Mezitím vymyjte mixovací nádobu a připravte griliáš.
Oříškový griliáš
- Plech vyložte pečicím papírem, na něj rozložte lískové ořechy a orestujte do zlatohněda 8–10 minut (180 °C). Troubu nechte zapnutou. Lískové ořechy nechte mírně vychladnout, plech i s pečicím papírem dejte stranou pro další použití. Pro oloupání slupky zabalte lískové ořechy do kuchyňské utěrky a třete o sebe, dokud se slupka neuvolní (viz Tip).
- Oloupané lískové ořechy vložte do mixovací nádoby a sekejte 14 sek/rychlost 4.5.
- Přidejte máslo a med a promíchejte 3 min/100°C//rychlost 1. Ořechovou hmotu rozprostřete natenko na připravený plech a za stálého hlídání (pozor, může velmi rychle příliš ztmavnout) pečte do zlatohněda 8–10 minut (180 °C). Přitom přivřete do dvířek trouby rukojeť dřevěné vařečky, aby se zcela nezavřela. Oříškový griliáš vyjměte z trouby, obracečkou ho obraťte, naporcujte a nechte vychladnout (cca 15 minut). Mezitím vyčistěte mixovací nádobu a připravte topping.
Medový toping
- Nasaďte šlehací metličku. Do mixovací nádoby vložte smetanu ke šlehání a ztužovač šlehačky a bez odměrky šlehejte bez nastavení času na rychlost 3. Vyjměte šlehací metličku. Šlehačku přendejte do mísy.
- Do mixovací nádoby vložte čerstvý sýr, citrónovou šťávu, med, zázvor, sůl a cukr moučku a šlehejte do krémové konzistence 30 sek/rychlost 3. Krém přidejte ke šlehačce a opatrně vmíchejte pomocí stěrky.
- Na každý muffin dejte lžíci medového topingu, ozdobte oříškovým griliášem a čokoládovou rýží a podávejte.
Užitečné předměty - plech na muffiny, chladicí mřížka, pečicí plech a pečicí papír, utěrka, vařečka, obracečka, papírové košíčky na muffiny, trouba
Tipy a triky - Orestováním lískových ořechů dojde k prasknutí slupky, takže je možné ji zcela odstranit a dosáhnout tak žádoucího výsledku.Pokud budete muffiny podávat až později nebo následující den, uložte muffiny a oříškový griliáš odděleně a toping uchovávejte po tuto dobu v chladničce. Muffiny dokončete až krátce před podáváním.Těsto na mravenčí muffiny můžete upéct také ve formě na biskupský chlebíček nebo v dortové formě. Doba pečení se pak prodlouží na cca 40–50 minut. Ozdobte medovým topingem a oříškovým griliášem.