Malinové makronky
Čas přípravy 1hod.
Celkový čas 26hod.
Počet porcí 30 kusů
Makronky
- 250 gramů cukru
- 140 gramů mandlí, loupaných
- 20 gramů škrobu
- červené potravinářské barvivo
- 110 gramů bílků, viz tip
Krém
- 200 gramů malin
- 20 gramů cukru
- 200 gramů mascarpone
- 30 gramů másla, pokojové teploty
Makronky
- Do čisté a suché mixovací nádoby vložte cukr a mixujte 15 sek/rychlost 10. Přendejte do misky a odložte stranou.
- Vložte mandle, 2–3 polévkové lžíce umletého cukru a mixujte 15 sek/rychlost 10. Přesejte přes středně jemné síto do velké mísy. Mandle, které neprošly sítem, znovu mixujte s trochou cukru.
- Vložte proseté mandle s cukrem, škrob, zbývající namletý cukr a červené barvivo a mixujte 5 sek/rychlost 10. Znovu prosejte do velké mísy a odložte stranou. Vyčistěte a vysušte mixovací nádobu.
- Nasaďte šlehací metličku, vložte bílky a šlehejte do ztuhnutí 2-3 min/37 °C/rychlost 3,5.
- Pomocí stěrky vmíchejte bílky do směsi mandlí a cukru. Na začátku bude konzistence velmi hustá, ale později by se měla podobat krémovému dezertu. Nemíchejte příliš dlouho, makronky by byly nízké a deformované. Na talířek dejte čajovou lžičku těsta: špička by měla pomalu zmizet, rozpustit se ve zbytku těsta.
- Cukrářský sáček vložte do sklenice a přehrňte přes ni jeho okraje. Sáček naplňte těstem, špičky ustřihněte, abyste vytvořili otvor široký asi 1 cm nebo nasaďte trysku o průměru 6–10 mm. Dva plechy vyložte pečicím papírem, přičemž papír přilepte k plechu troškou makronkového těsta, aby se nezvlnil a nepoškodil při pečení tvar makronek.
- Na pečicí papír pomocí cukrářského sáčku vytlačujte drobné kruhy o průměru cca 2,5 cm,
- Nechte makronky odpočinout při pokojové teplotě nejméně 30 minut. Na zkoušku se dotkněte povrchu jedné makronky a zjistěte, zda se už na dotek nelepí.
- Pokud se makronky na dotek nelepí, předehřejte troubu na 160 °C.
- První plech s makronkami umístěte ve spodní části trouby. Pod tento plech umístěte další - prázdný - plech. Pečte 12–15 min (160 °C). Upečené makronky nechte nejdříve úplně vychladnout a potom odlepte od papíru. Stejný postup opakujte pro druhý plát s makronkami, použijte vychladlé plechy.
Krém
- Do mixovací nádoby vložte maliny s cukrem a mixujte 4 sek/rychlost 7, poté svařte 8 min/100°C/rychlost 1. Sceďte přes varný košík do mísy a nechte vychladnout.
- Vypláchněte mixovací nádobu. Nasaďte šlehací metličku, vložte mascarpone a máslo a míchejte 30 sek/rychlost 5. Setřete stěrkou, přidejte pyré z malin a šlehejte 30 sek/rychlost 5. Vyjměte šlehací metličku.
- Makronky plňte krémem dvěma lžičkami nebo pomocí cukrářského sáčku.
- Uložte do uzavřené nádoby do chladničky a nechte 24 hodin odležet. Vyndejte cca 30 minut před podáváním.
Užitečné předměty
středně jemné sítko, malý talíř, cukrářský sáček, plechy na pečení, pečicí papír, vzduchotěsná nádoba, trouba, chladnička
Tipy a triky - Bílky před šleháním nechte aspoň 24 hodin odležet. Odpaří se z nich vlhkost, lépe se šlehají a sníh je pevnější.