Kukuřičné vafle s avokádovou salsou

Avokádová salsa

  • 45 - 50 gramů červené cibule, napůl
  • ½ čerstvé chilli papričky, bez semínek, na kousky
  • 10 gramů čerstvého koriandru, jen lístky
  • 40 gramů olivového oleje
  • 300 - 350 gramů avokáda, na kostičky
  • 20 gramů limetkové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře

 

 

Kukuřičné vafle

  • 3 vejce
  • 330 gramů mléka
  • 70 gramů řepkového oleje, plus na pečení
  • 150 gramů kukuřičné mouky
  • 100 gramů hladké mouky
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 rovná čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky cukru
  • ½ čerstvé chilli papričky, bez semínek, na kousky

 

Avokádová salsa

  1. Do mixovací nádoby vložte cibuli, chilli papričku a koriandr a sekejte 2 sek/rychlost 8.
  2. Přidejte olej, avokádo, limetkovou šťávu, sůl a pepř a míchejte 5 sek//rychlost 1. Přendejte do misky a dejte do chladničky na cca 40 minut, mezitím připravte vafle. Umyjte a vysušte mixovací nádobu.

 

Kukuřičné vafle

  1. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků.
  2. Nasaďte šlehací metličku. Do čisté a suché mixovací nádoby vložte bílky a šlehejte 1 min 30 sek/rychlost 3.5. Vyjměte šlehací metličku. Sníh z bílků přendejte do mísy a odložte stranou.
  3. Do mixovací nádoby vložte žloutky, přidejte mléko, olej, kukuřičnou mouku, hladkou mouku, kypřicí prášek do pečiva, sůl, cukr a chilli papričky a mixujte 15 sek/rychlost 6. Těsto přendejte do mísy s bílky a opatrně promíchejte stěrkou.
  4. Rozehřejte vaflovač, pečicí desky pomocí mašlovačky potřete olejem. Nalijte do vaflovače vždy po 2–3 lžících těsta na porci. Pečte cca 3 minuty do zlatova. Vafle opatrně podeberte nožem, vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
  5. Kukuřičné vafle podávejte s avokádovou salsou.

 

Tipy a triky

Doba pečení vaflí může být různá v závislosti na výkonu vaflovače.