Kukuřičné vafle s avokádovou salsou
Avokádová salsa
- 45 - 50 gramů červené cibule, napůl
- ½ čerstvé chilli papričky, bez semínek, na kousky
- 10 gramů čerstvého koriandru, jen lístky
- 40 gramů olivového oleje
- 300 - 350 gramů avokáda, na kostičky
- 20 gramů limetkové šťávy
- 1 špetka soli
- 1 špetka mletého černého pepře
Kukuřičné vafle
- 3 vejce
- 330 gramů mléka
- 70 gramů řepkového oleje, plus na pečení
- 150 gramů kukuřičné mouky
- 100 gramů hladké mouky
- 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 rovná čajová lžička soli
- ½ čajové lžičky cukru
- ½ čerstvé chilli papričky, bez semínek, na kousky
Avokádová salsa
- Do mixovací nádoby vložte cibuli, chilli papričku a koriandr a sekejte 2 sek/rychlost 8.
- Přidejte olej, avokádo, limetkovou šťávu, sůl a pepř a míchejte 5 sek//rychlost 1. Přendejte do misky a dejte do chladničky na cca 40 minut, mezitím připravte vafle. Umyjte a vysušte mixovací nádobu.
Kukuřičné vafle
- Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků.
- Nasaďte šlehací metličku. Do čisté a suché mixovací nádoby vložte bílky a šlehejte 1 min 30 sek/rychlost 3.5. Vyjměte šlehací metličku. Sníh z bílků přendejte do mísy a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte žloutky, přidejte mléko, olej, kukuřičnou mouku, hladkou mouku, kypřicí prášek do pečiva, sůl, cukr a chilli papričky a mixujte 15 sek/rychlost 6. Těsto přendejte do mísy s bílky a opatrně promíchejte stěrkou.
- Rozehřejte vaflovač, pečicí desky pomocí mašlovačky potřete olejem. Nalijte do vaflovače vždy po 2–3 lžících těsta na porci. Pečte cca 3 minuty do zlatova. Vafle opatrně podeberte nožem, vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
- Kukuřičné vafle podávejte s avokádovou salsou.
Tipy a triky
Doba pečení vaflí může být různá v závislosti na výkonu vaflovače.