Krtkův dort
Obtížnost střední
Čas přípravy 35min
Celkový čas 3hod. 20min
Počet porcí 14 porcí
- 100 gramů hořké čokolády obsahující 50 % kakaa, na kousky
Kakaové těsto
- 2 vejce
- 220 gramů cukru krupice
- 330 gramů hladké mouky
- 250 gramů mléka
- 200 gramů oleje
- 30 gramů kakaového prášku, neslazeného
- 1 vrchovatá čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
Šlehačkový krém
- 100 gramů želatinového ztužovače pro přípravu šlehačkových dezertů (2 balíčky)
- 200 gramů vody, vlažné
- 1000 gramů smetany, min. 30 % tuku, vychlazené
- 8 polévkových lžic moučkového cukru
Sestavení dortu
- 2 - 4 banány, záleží na velikosti
Do mixovací nádoby vložte čokoládu a sekejte 6 sek/rychlost 6. Přendejte do misky a odložte stranou.
Kakaové těsto
Předehřejte si troubu na 170 °C. Dortovou formu (Ø 22-24 cm) vyložte pečicím papírem a odložte stranou.
Nasaďte šlehací metličku. Do mixovací nádoby vložte vejce, přidejte cukr a šlehejte 1 min/rychlost 4. Sejměte šlehací metličku.
Přidejte mouku, mléko, olej, kakao, kypřicí prášek na pečení a míchejte 20 sek/rychlost 5. Přendejte do předem připravené dortové formy.
Pečte 50 minut (170 °C) nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude suchá. Po upečení nechte zcela vychladnout. Vyčistěte a vysušte mixovací nádobu.
Šlehačkový krém
Na víko uzavřené mixovací nádoby položte hrnek a odvažte do něj 50 gramů želatinového ztužovače a 100 gramů vlažné vody. Sejměte a intenzivně míchejte cca ½ minuty.
Do čisté a suché mixovací nádoby nasaďte šlehací metličku, vložte 500 gramů smetany, 4 polévkové lžíce moučkového cukru a připravenou želatinu a šlehejte do požadované tuhosti//rychlost 3, bez nastavení času.
Vyjměte šlehací metličku. Šlehačku přendejte do misky. Umyjte a osušte mixovací nádobu.
Na víko uzavřené mixovací nádoby položte hrnek a odvažte do něj 50 gramů želatinového ztužovače a 100 gramů vlažné vody. Sejměte a intenzivně míchejte cca ½ minuty.
Nasaďte šlehací metličku. Vložte do mixovací nádoby 500 gramů smetany, 4 polévkové lžíce moučkového cukru a připravenou želatinu a šlehejte do požadované tuhosti/rychlost 3, bez nastavení času. Přendejte do misky s první částí šlehačky.
Sestavení dortu
Do misky se šlehačkou přidejte předem nasekanou čokoládu, promíchejte stěrkou a odložte na 10 minut do chladničky. V této době vychladlý korpus položte na tác, odřízněte z něj horní část (asi 4 mm), rozdrobte a odložte do misky. Pomocí lžíce vydlabejte vnitřek zbývající části korpusu tak, že ponecháte dno o tloušťce 3-4 mm a okraje o tloušťce asi 1 cm. Vydlabaný vnitřek korpusu také rozdrobte.
Oloupejte banány, podélně je rozkrojte na dvě části a pokládejte dovnitř korpusu tak, abyste zaplnili celé dno. Na banány navršte šlehačku se želatinou a vytvarujte "krtinec". Celek posypte rozdrobeným čokoládovým korpusem. Před podáváním uložte do chladničky cca na 1 hodinu.