Kreppel

620 g mouky a trochu více na zpracování

1 ks prášku do pečiva

50 g cukru

1 špetka soli

100 g smetany

250 g kefíru nebo 250 g zakysaného mléka

2 vejce

Olej na smažení (neutrální)

 

Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl, smetanu, kefír a vejce, uhněteme těsto /3 minuty.

Přeneseme a necháme 30 minut odpočinout.

Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélník o tloušťce asi 1 cm, nakrájejte ho na široké proužky (asi 5 x 10 cm) a uprostřed každého proužku těsta udělejte asi 7 cm dlouhý řez.

Horní konec každého pruhu těsta protáhněte shora štěrbinou.

Na pánvi na sporáku rozehřejte při střední teplotě velké množství oleje, palačinky v něm usmažte dozlatova, nechte okapat na kuchyňské utěrce a podávejte např. se slazeným kondenzovaným mlékem.