Koblihy
Obtížnost obtížné
Čas přípravy 20min
Celkový čas 1hod. 30min
Počet porcí 32 kusů
- 250 gramů mléka
- 4 žloutky
- 1 kostka čerstvého droždí, (42 gramů)
- 70 gramů cukru
- 80 gramů másla
- 500 gramů polohrubé mouky
- 2 špetky soli
- 20 gramů rumu
- 1 zavařovací sklenice meruňkového džemu, dle chuti
- olej na smažení
- moučkový cukr, na posypání
Do mixovací nádoby vložte mléko, žloutky, droždí, cukr, máslo a hřejte 1 min/37°C/rychlost 3.
Přidejte mouku, sůl, rum a hněťte 4 min/.
Těsto nechte kynout v mixovací nádobě dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Položte těsto na pomoučněný vál a rozválejte na tloušťku 1 cm. Vykrajujte kolečka (Ø 8 cm). Na každé vykrojené kolečko dejte čajovou lžičku džemu a prsty sviňte do klubíčka. Rukou koblihy dotvarujte a ujistěte se, že je těsto dobře slepené. Smažte ve fritovacím hrnci do zlatova.
Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Tipy a triky
- Koblihy můžete smažit i v hrnci s rozehřátým olejem. Ujistěte se, že jsou koblihy při smažení ponořené.
- Bavorské vdolečky: těsto zůstává stejné. Vyválejte si cca 2 cm vysoký plát z těsta a vykrajujte skleničkou. Při vkládání do fritovacího hrnce ještě lehce vytlačte důlek čajovou lžičkou. Po vychladnutí ozdobte, do důlků dávejte povidla s tvarohem.