Koblihy

 

Obtížnost obtížné

Čas přípravy 20min

Celkový čas 1hod. 30min

Počet porcí 32 kusů

 

  • 250 gramů mléka
  • 4 žloutky
  • 1 kostka čerstvého droždí, (42 gramů)
  • 70 gramů cukru
  • 80 gramů másla
  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 2 špetky soli
  • 20 gramů rumu
  • 1 zavařovací sklenice meruňkového džemu, dle chuti
  • olej na smažení
  • moučkový cukr, na posypání

 

Do mixovací nádoby vložte mléko, žloutky, droždí, cukr, máslo a hřejte 1 min/37°C/rychlost 3.

Přidejte mouku, sůl, rum a hněťte 4 min/.

Těsto nechte kynout v mixovací nádobě dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Položte těsto na pomoučněný vál a rozválejte na tloušťku 1 cm. Vykrajujte kolečka (Ø 8 cm). Na každé vykrojené kolečko dejte čajovou lžičku džemu a prsty sviňte do klubíčka. Rukou koblihy dotvarujte a ujistěte se, že je těsto dobře slepené. Smažte ve fritovacím hrnci do zlatova.

Podávejte posypané moučkovým cukrem.

 

 


Tipy a triky

  • Koblihy můžete smažit i v hrnci s rozehřátým olejem. Ujistěte se, že jsou koblihy při smažení ponořené.
  • Bavorské vdolečky: těsto zůstává stejné. Vyválejte si cca 2 cm vysoký plát z těsta a vykrajujte skleničkou. Při vkládání do fritovacího hrnce ještě lehce vytlačte důlek čajovou lžičkou. Po vychladnutí ozdobte, do důlků dávejte povidla s tvarohem.