Jablečné kapsy

Čas přípravy 30min

Celkový čas 1hod. 30min

Počet porcí 22 kusů

 

Listové těsto

  • 250 gramů másla, předem zmrazeného, nakrájeného na kostky
  • 300 gramů hladké mouky
  • 150 gramů studené vody
  • 2 špetky soli

 

Jablečná směs

  • 350 gramů jablek, očištěných na čtvrtky
  • citrónovou šťávu z ½ citrónu
  • 60 gramů moučkového cukru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 polévková lžíce vody
  • 1 žloutek na potření

 

Listové těsto

Do mixovací nádoby vložte na kousky zmražené máslo, hladkou mouku, vodu, sůl a mixujte 25 sek/rychlost 6z. Na pracovní ploše dostatečně posypané moukou utvořte z těsta obdélník a přeložte ho na 3 vrstvy. Tento postup opakujte minimálně třikrát a pokaždé těsto s použitím trošky mouky válečkem vyválejte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky na 1 hodinu odpočívat.

 

Jablečná směs

1.        Do mixovací nádoby vložte jablka, citrónovou šťávu, cukr, skořici a 1 polévkovou lžíci vody a vařte 8 min/90°C/rychlost 2. Jablečnou směs odložte  do misky a nechte vychladnout.

2.        Předehřejte troubu na 220 °C. Těsto vyválejte, vykrajujte kolečka o průměru cca 10 cm a válečkem je protáhněte do oválného tvaru. Každou kapsu pokryjte jednou lžící vychlazené jablečné směsi. Nedávejte jí příliš velké množství, aby se kapsa dala uzavřít. Navlhčete okraje vodou, uzavřete kapsy a silnějším přitisknutím vidličky vytvořte zubatý okraj. Kapsy potřete rozmíchaným žloutkem.

3.        Pečte v troubě 20 minut (220°C). Pokud kapsy příliš tmavnou, snižte ke konci pečení teplotu na 180 °C.  Po vychladnutí podávejte.

 

 

Užitečné předměty - pečicí plech a pečicí papír, chladnička, miska, trouba, váleček

 

Tipy a triky 

Po upečení potřete kapsy směsí rozpuštěného másla a medu.Do jablečné náplně můžete přidat celé půlky vlašských ořechů.Pokud zvolíte sklenici na vykrajování průměrem menší získáte více kusů jablečných kapes.