Extra čokoládový mug cake

Čas přípravy 10min

Celkový čas 20min

Počet porcí 4 šálky

  • 60 gramů hořké čokolády (70 % kakaa), na kousky
  • 100 gramů hladké mouky
  • 80 gramů kakaového prášku, neslazeného
  • 140 gramů krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 120 gramů mléka
  • 40 gramů slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • moučkový cukr, na posypání (volitelně)
 
  • Do mixovací nádoby vložte čokoládu na vaření a sekejte 5 sek/rychlost 8. Přendejte do misky a odložte stranou.
  • Do mixovací nádoby vložte hladkou mouku, kakao, cukr, vejce, mléko a olej a míchejte 30 sek/rychlost 4.
  • Přidejte kypřicí prášek a nasekanou čokoládu a míchejte 10 sek//rychlost 4. Rozlijte těsto do 4 hrnků (o objemu 200–250 ml) tak, aby dosahovalo do poloviny hrnku.
  • Pečte v mikrovlnné troubě 3 minuty 30 sekund (700 W). Pomocí špejle zapíchnuté do středu zkontrolujte, zda je těsto dostatečně upečené. Pokud je špejle téměř suchá, je mug cake hotový (viz Tip).
  • Podávejte vlažné nebo vychladlé, podle chuti posypte moučkovým cukrem.

 

Užitečné předměty - hrnky, dřevěné špejle, mikrovlnná trouba

 

Tipy a triky -Špejle nesmí být po vytažení zcela suchá, protože proces pečení moučníku bude pokračovat ještě po vyjmutí z mikrovlnné trouby. Pokud chcete mít moučník sušší, pečte ještě dalších 10–20 sekund (700 W) do požadované konzistence. Dávku je možné snížit na polovinu. V tomto případě v kroku 2 míchejte 20 sek/rychlost 4 a pečte v mikrovlnné troubě cca 2 minuty (700 W) až do požadované konzistence.