Čokoládové vafle s karamelovou polevou a banány

Obtížnost střední

Čas přípravy 35min

Celkový čas 1hod.

Počet porcí 12 kusů

 

Karamelová poleva

  • 500 gramů karamelového kondenzovaného mléka
  • 100 gramů smetany, min. 33 % tuku

 

Čokoládové vafle

  • 3 vejce
  • 100 gramů mléčné čokolády, na kousky
  • 375 gramů mléka
  • 60 gramů řepkového oleje, plus na pečení
  • 50 gramů cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru, domácí výroby
  • 230 gramů hladké mouky
  • 1 ½ čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 30 gramů kakaa
  • 1 špetka soli
  • 350 - 400 gramů banánů, na kolečka

 

 

Karamelová poleva

Do mixovací nádoby vložte karamelové kondenzované mléko a smetanu a míchejte a hřejte 1 min 30 sek/90°C/rychlost 3. Přendejte do misky a odložte stranou. Umyjte a vysušte mixovací nádobu.

 

Čokoládové vafle

  1. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků.
  2. Nasaďte šlehací metličku. Do čisté a suché mixovací nádoby vložte bílky a šlehejte 1 min 30 sek/rychlost 3.5. Vyjměte šlehací metličku. Sníh z bílků přendejte do mísy a odložte stranou. Umyjte a vysušte mixovací nádobu.
  3. Do čisté a suché mixovací nádoby vložte čokoládu a sekejte 2 sek/rychlost 8. Přendejte do jiné misky a odložte stranou.
  4. Do mixovací nádoby vložte žloutky, mléko, olej, cukr, vanilkový cukr, mouku, kypřicí prášek do pečiva, kakao a sůl a míchejte 10 sek/rychlost 5.
  5. Přidejte nasekanou čokoládu a míchejte 10 sek/rychlost 3. Těsto přendejte do mísy s bílky a promíchejte pomocí stěrky.
  6. Rozehřejte vaflovač, pečicí desky pomocí mašlovačky potřete olejem. Nalijte do vaflovače vždy po 2–3 lžících těsta na porci. Pečte cca 3 minuty do zlatova. Vafle opatrně podeberte nožem, vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
  7. Čokoládové vafle podávejte ihned s banány, přelité karamelovou polevou.

 

Tipy a triky

Doba pečení vaflí může být různá v závislosti na výkonu vaflovače.