Čokoládové vafle s karamelovou polevou a banány
Obtížnost střední
Čas přípravy 35min
Celkový čas 1hod.
Počet porcí 12 kusů
Karamelová poleva
- 500 gramů karamelového kondenzovaného mléka
- 100 gramů smetany, min. 33 % tuku
Čokoládové vafle
- 3 vejce
- 100 gramů mléčné čokolády, na kousky
- 375 gramů mléka
- 60 gramů řepkového oleje, plus na pečení
- 50 gramů cukru
- 1 čajová lžička vanilkového cukru, domácí výroby
- 230 gramů hladké mouky
- 1 ½ čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 30 gramů kakaa
- 1 špetka soli
- 350 - 400 gramů banánů, na kolečka
Karamelová poleva
Do mixovací nádoby vložte karamelové kondenzované mléko a smetanu a míchejte a hřejte 1 min 30 sek/90°C/rychlost 3. Přendejte do misky a odložte stranou. Umyjte a vysušte mixovací nádobu.
Čokoládové vafle
- Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků.
- Nasaďte šlehací metličku. Do čisté a suché mixovací nádoby vložte bílky a šlehejte 1 min 30 sek/rychlost 3.5. Vyjměte šlehací metličku. Sníh z bílků přendejte do mísy a odložte stranou. Umyjte a vysušte mixovací nádobu.
- Do čisté a suché mixovací nádoby vložte čokoládu a sekejte 2 sek/rychlost 8. Přendejte do jiné misky a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte žloutky, mléko, olej, cukr, vanilkový cukr, mouku, kypřicí prášek do pečiva, kakao a sůl a míchejte 10 sek/rychlost 5.
- Přidejte nasekanou čokoládu a míchejte 10 sek/rychlost 3. Těsto přendejte do mísy s bílky a promíchejte pomocí stěrky.
- Rozehřejte vaflovač, pečicí desky pomocí mašlovačky potřete olejem. Nalijte do vaflovače vždy po 2–3 lžících těsta na porci. Pečte cca 3 minuty do zlatova. Vafle opatrně podeberte nožem, vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
- Čokoládové vafle podávejte ihned s banány, přelité karamelovou polevou.
Tipy a triky
Doba pečení vaflí může být různá v závislosti na výkonu vaflovače.