Boží milosti
Obtížnost snadné
Čas přípravy 10min
Celkový čas 30min
Počet porcí 35 kusů
- 250 gramů hladké mouky
- 50 gramů másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 1 polévková lžíce citrónové kůry, nejlépe z bio citrónu
- 10 gramů citrónové šťávy
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 špetka soli
- 100 gramů moučkového cukru, na obalení hotových kousků
- 1 balíček vanilkového cukru, na obalení hotových kousků
- vepřové sádlo, na smažení
Do mixovací nádoby vložte hladkou mouku, máslo, 1 vejce, žloutky, citrónovou kůru a šťávu, rum, sůl a hněťte 5 min/. Vyjměte těsto z mixovací nádoby, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte odpočinout v chladničce 2 hodiny.
Na víko uzavřené mixovací nádoby položte misku. Odvažte si do ní moučkový cukr, vanilkový cukr, lehce zamíchejte stěrkou a odložte stranou.
Z odpočinutého těsta si vyválejte plát vysoký cca 3 mm a vykrajujte z něj rádýlkem obdélníčky (8 x 5 cm). V obdélníčkách vytvořte vždy 2 zářezy tak, abyste těsto neprokrojili po stranách. Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného sádla do zlatova. Usmažené milosti pokládejte na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Ještě horké obalujte v odložené směsi cukru.
Servírujte ihned, ještě teplé.
Tipy a triky
Aby se milosti správně nafoukly, je potřeba je smažit skutečně ve vysoké vrstvě tuku.