Boží milosti

Obtížnost snadné

Čas přípravy 10min

Celkový čas 30min

Počet porcí 35 kusů

 

  • 250 gramů hladké mouky
  • 50 gramů másla
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce citrónové kůry, nejlépe z bio citrónu
  • 10 gramů citrónové šťávy
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 špetka soli
  • 100 gramů moučkového cukru, na obalení hotových kousků
  • 1 balíček vanilkového cukru, na obalení hotových kousků
  • vepřové sádlo, na smažení

 

Do mixovací nádoby vložte hladkou mouku, máslo, 1 vejce, žloutky, citrónovou kůru a šťávu, rum, sůl a hněťte 5 min/. Vyjměte těsto z mixovací nádoby, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte odpočinout v chladničce 2 hodiny.

Na víko uzavřené mixovací nádoby položte misku. Odvažte si do ní moučkový cukr, vanilkový cukr, lehce zamíchejte stěrkou a odložte stranou.

Z odpočinutého těsta si vyválejte plát vysoký cca 3 mm a vykrajujte z něj rádýlkem obdélníčky (8 x 5 cm). V obdélníčkách vytvořte vždy 2 zářezy tak, abyste těsto neprokrojili po stranách. Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného sádla do zlatova. Usmažené milosti pokládejte na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Ještě horké obalujte v odložené směsi cukru.

Servírujte ihned, ještě teplé.

 

Tipy a triky

Aby se milosti správně nafoukly, je potřeba je smažit skutečně ve vysoké vrstvě tuku.