Belgické vafle se šlehačkou a jahodami

Obtížnost střední

Čas přípravy 35min

Celkový čas 1hod. 50min

Počet porcí 12 kusů

 

Belgické vafle

  • 70 gramů mléka
  • 10 gramů čerstvého droždí, rozdrobeného
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru, domácí výroby
  • 185 gramů hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 gramů másla, změklého, na menší kousky
  • 100 gramů krystalového cukru
  • olej, na pečení

 

Šlehačka a jahody

  • 300 - 350 gramů smetany, min. 33 % tuku, vychlazené
  • 10 - 15 gramů moučkového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru, domácí výroby
  • 250 gramů jahod, na čtvrtky

 

 

Belgické vafle

Do mixovací nádoby vložte mléko, droždí a vanilkový cukr a míchejte a hřejte 3 min/37°C/rychlost 2.

Přidejte mouku, sůl, vejce a žloutek a míchejte 2 min/. Těsto nechte v mixovací nádobě 30 minut vykynout.

Přidejte máslo a míchejte 1 min/, přidejte cukr a znovu míchejte 1 min/. Těsto přendejte do mísy, přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte kynout cca 20 minut. Umyjte a vysušte mixovací nádobu.

Rozehřejte vaflovač, pečicí desky pomocí mašlovačky potřete olejem. Nalijte do vaflovače vždy po 2–3 lžících těsta na porci. Pečte cca 3 minuty do zlatova. Vafle opatrně podeberte nožem, vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

 

Šlehačka a jahody

Nasaďte šlehací metličku. Do mixovací nádoby vložte smetanu, moučkový cukr a vanilkový cukr, šlehejte bez nasazené odměrky do požadované tuhosti/rychlost 3, bez nastavení času. Pečlivě sledujte, aby nedošlo k přešlehání. Vyjměte šlehací metličku. Šlehačku přendejte do misky.

Belgické vafle podávejte se šlehačkou a jahodami.


 

 

Tipy a triky

V Belgii se vafle jedí nejčastěji bez dalších přísad, pouze poprášené moučkovým cukrem. Turisté často volí variantu se šlehačkou a ovocem.

Těsto na belgické vafle má hustější konzistenci.