Papriková pomazánka s Nivou
(1 miska pomazánky)
1 střední červená paprika
1 balení Nivy (asi 100 g)
1 kostička čerstvého přírodního sýra typu Gervais nebo Lučina (asi 100 g)
1 malá červená cibule
Olivový olej
Sůl, pepř
Zelené bylinky dle chuti
Papriku zbavím jádřince a rozkrájím na kusy. Pokud paprik dělám více, peču je cca 30 minut v troubě.
Pro případ 1 misky pomazánky papriku pozvolna opeču na pánvi na olivovém oleji tak, aby změkla.
V průběhu opékání pánev přiklopím poklicí. Záleží na typu papriky.
Opečenou papriku nechám zchladnout a ostrým nožem ji nakrájím a posekám na drobné kousky.
Červenou cibuli nakrájím na drobno, nivu nastrouhám na hrubo a žervé rozetřu lžící.
Vše smíchám dohromady a důkladně promíchám, aby se ingredience dokonale propojily.
Dle potřeby dochutím solí a pepřem, případně petrželkou.
Když chci pomazánku tužší, nechám ji tak. Když ji chci více jemnější, krémovější,
přidám ještě lžíci hustého jogurtu nebo zakysané smetany nebo tvarohu.