Žampiónová omáčka s Nivou
- 1 kus cibule
- 2 polévkové lžíce oleje
- 100 gramů modrého sýra, např.Gorgonzola, Roquefort, Niva
- 250 gramů žampiónů, čerstvých nebo sterilovaných
- 500 gramů vody
- 1 kus bujón (pro 0,5 l)
- 0,25 čajové lžičky polévková dochucovací směs
- 1 špetka bílý pepř, mletý
- 0,25 čajových lžiček soli
- 1 polévkové lžíce hladká mouka
- 100 gramů žloutků, cca 1 větší
Do mixovací nádoby vložte předem oloupanou a rozkrojenou cibuli a sekejte 5 sek./rychlost 5.
Přidejte olej a lehce orestujte 2 min. 30 sek./Varoma/rychlost 2.
Přidejte sýr a sekejte 5 sek./rychlost 5.
Přidejte očištěné žampióny a sekejte 5 sek./rychlost 3.
Přidejte všechny suroviny kromě smetany a vařte 12 min./100 °C/ rychlost 3.
Nakonec přidejte smetanu a krátce promíchejte 5 sek./rychlost 3.
Nebo
- 2 cibule
- 2 čajové lžičky kmínu, drceného
- 3 polévkové lžíce olej
- 750 g voda
- 1 masox
- 250g g bílý žampión, čerstvý, na plátky
- 50 g modrý sýr
- 1 tavený sýr
Cibuli posekáme v TM 3 sekundy/rychlostí 5.
Přidáme olej, drcený kmín a zasmahneme na 10 minut/100°C/rychlostí 2.
Nalijeme vodu.
Žampiony vložíme do košíku a vaříme 25 minut/Varoma/rychlostí 2.
Po dovaření vyndáme košík
Přidáme sýry a rozmixujeme 15-20 sekund/rychlostí 8.
Do omáčky vrátíme žampiony.
- když chcete víc omáčky tak dolít vodu a zahustit moukou.