Pierogi z kapustą i grzybami
Náplň
100 g sušených hub (např. hříbků, hřibovitých)
600 g vody
500 g kysaného zelí, dobře okapaného
100 g mrkve nakrájené na kousky
50 g kořene petržele nakrájeného na kousky
120 g cibule nakrájené na kousky
30 g olivového oleje
50 g másla nakrájeného na kousky
1 ½ lžičky soli
1 lžička černého pepře, mletého
½ čajové lžičky cukru
Těsto
550 g celozrnné mouky a další na posypání těsta
30 g olivového oleje
300 g teplé vody a další na vaření knedlíků
sůl na vaření knedlíků
Náplň
Houby opláchněte pod tekoucí vodou a přendejte do mísy.
Položte misku na víko míchací nádoby a odvažte vodu.
Odstavte a nechte 30 minut namočené.
Po uplynutí této doby houby důkladně slijte přes košík, vodu z namáčení si uschovejte.
Zelí vložte do kuchyňského robotu a zpracujte při rychlosti 4 s/R 4.
Pomocí stěrky seškrábněte zelí ze stěn mísy na dno mixéru.
Do mixéru nalijte vodu, ve které se namáčely houby, na dno Varomy vložte houby, do vložky Varomy vložte mrkev a petržel, Varomu vložte do mixéru, vařte v páře 30 min/Varoma/R 1.
Vyjměte nástavec Varoma a dejte jej stranou.
Obsah míchací mísy sceďte přes koš a dejte stranou.
Cibuli vložte do mísy, přidejte olivový olej a 5 s/R 5.
Seškrábněte přísady ze stěn mísy na dno mísy a vařte bez odměrky 3 min/120 °C/R 1.
Přidejte vařenou mrkev a petržel, strouhané zelí, vařené houby, máslo, sůl, pepř a cukr a zpracovávejte 15-17 s/R4.
Stěrkou seškrábněte ingredience ze stěn na dno mísy a vařte 3 minuty/120 °C/zpětný chod/R 2 .
Obsah mísy přelijte do jiné nádoby a nechte přibližně 20 minut vychladnout.
Míchací mísu umyjte a osušte.
Těsto:
Do mísy nasypeme mouku, přidáme olej a vodu, uhněteme těsto /2 min.
Vyjměte těsto z mísy a vytvořte z něj kouli.
Poté těsto na pomoučené pracovní ploše rozválejte na tloušťku asi 2 mm a skleničkou vykrajujte kolečka (Ø asi 6 cm).
Do středu každého kolečka dejte vrchovatou lžičku náplně a okraje knedlíků opatrně přeložte.
V hrnci na sporáku svařte vodu se solí a po částech do ní vkládejte připravené pirohy.
Pirohy vařte 3-4 minuty, poté co vyplavou na hladinu vody, slijte je.
Zelné a houbové pirohy podávejte teplé.