HOVĚZÍ STROGANOV
Hovězí plátky
600 g hovězích plátků, pokrájených na proužky cca 1cmx3cm
1/4 ČL černého pepře, celého
1 PL oleje, na smažení
1/4 ČL soli
250 g vody
Omáčka
100 g cibule, pokrájené na půlky
1 PL oleje, na smažení
250 g žampiónů, na čtvrtky
1 kostka hovězího vývaru v kostce, nebo domácího
20 g rajčatového pyré
1 PL hořčice, kremžské
1/2 ČL soli, plus trochu navíc
100 g zakysané smetany
1 a 1/2 ČL sladké papriky
1/2 ČL pálivé papriky
1 PL mouky hladké
100 g nakládaných okurek, na plátky
Hovězí plátek
Proužky hovězího masa okořeňte černým pepřem.
Rozpalte pánev, nalijte na ni olej na smažení a přidejte proužky hovězího masa.
Lehce ho ze všech stran osmahněte.
Pravděpodobně budete muset maso smažit po dávkách.
Během smažení maso osolte.
Jakmile je maso osmahnuté ze všech stran, přendejte ho do mísy a uložte stranou.
Proužky by měly být "rare" (nepropečené).
Opatrně nalijte do pánve vodu, abyste rozpustili zbytky ze smažení, přiveďte k varu, vše přendejte do mísy a dejte stranou.
Omáčka
Do mixovací nádoby vložte cibuli a sekejte 3 vteřiny/R 5.
Přidejte olej na smažení a vařte 5 minut/Varoma/R 1.
Přidejte žampiony a vařte 4 minuty/Varoma/zpětný chod/R 1.
Do mixovací nádoby přidejte připravenou vodu z pánve (všechno dobré z masa v ní zůstalo), kostku vývaru, rajčatové pyré, hořčici a 1/2 čajové lžičky soli a vařte 4 minuty/100°C/ zpětný chod /R 1.
Mezitím v jiné misce smíchejte zakysanou smetanu, oba druhy paprik a mouku.
Vzniklou směs přendejte do mixovací nádoby a vařte 1 minutu/100°C/ zpětný chod /R 1.
Přidejte proužky hovězího masa, okurky a ohřívejte 1 minutu/90°C/ zpětný chod /R 1.
Pomáhejte si přitom stěrkou.
Podávejte s knedlíky, brambory, rýží nebo těstovinami.
TIP
tradičně se Stroganov připravuje z hovězí svíčkové, ovšem vzhledem k minutkové úpravě klidně použijte i nízký roštěnec, flank steak, případně i uleželá části kýty nebo plece