Pečené rozmáčklé brambory s parmazánem
brambory (menší nové ) 700 g
extra virgin olivový olej 1/4 hrnku
koření (oblíbená směs koření s bylinkami)
strouhaný parmazán 30 g
Ideální směs koření na brambory obsahuje sůl, pepř, sušený česnek a bylinky, jako je šalvěj, rozmarýn, tymián a bobkový list. Pokud nemáte po ruce sušenou směs, klidně použijte čerstvé bylinky a česnek. Troška chilli zase dodá říz...
Troubu předehřejte na 190–200 ˚C.
Brambory ve slupce očistěte, ale neloupejte a vařte v osolené vodě asi 15–20 minut. Vodu slijte a brambory nechte minutu až dvě oschnout.
Plech na pečení potřete olivovým olejem a pokropte jím i brambory. Plochým koncem šťouchadla na bramborovou kaši každou bramboru jemně rozmáčkněte na placku (opatrně, aby se nerozpadla). Placičky pokropte olivovým olejem a posypejte kořenicí směsí.
Pečte v troubě asi 40 minut, až budou brambory zlatavé a křupavé na okrajích. Placičky obraťte, pokapejte dalším olejem a posypte kořením. Pečte dalších asi 20 minut.
Plech vyndejte z trouby, brambory zasypte nastrouhaným parmazánem a vraťte asi na 2 minuty do trouby, aby se sýr rozpustil. Podávejte horké.