Placki à la pizza z sosem czosnkowym
10 g čerstvé petrželky, pouze listy
100 g cibule nakrájené na poloviny
120 g žlutého sýra, např. goudy, nakrájeného na kousky
150 g červené papriky bez semen, nakrájené na kousky
150 g žampionů nakrájených na poloviny
200 g vařené uzené šunky, nakrájené na plátky, nakrájené na kousky
250 g vody
250 g pšeničné mouky
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
1 ½ lžičky soli
¾ lžičky mletého černého pepře
1 lžička sušeného oregana
1 stroužek česneku
100 g majonézy
200 g řeckého jogurtu
řepkový olej na smažení palačinek.
Petrželku vložte do čisté a suché mísy, rozemelte na 3 s/R 8.
Přidejte cibuli a sýr, zpracovávejte 3 s/R 7. Přeneste je do velké mísy a dejte stranou.
Přidejte papriky do mixéru; zpracovávejte 2 s/R 5.
Přidejte houby a šunku, zpracovávejte 4 s/R 4.
Přendejte do mísy s cibulí, sýrem a petrželkou a dejte stranou.
Do mísy nalijte vodu, přidejte mouku, vejce, prášek do pečiva, 1 lžičku soli, ½ lžičky pepře a oregano, promíchejte 15 s/R 4.
Vzniklé těsto vlijte do mísy s rozdrobenými přísadami, vše důkladně promíchejte kopystickem a dejte stranou. Míchací mísu umyjte.
Česnek vložte do mísy, rozdrťte 3 s/R 8. Pomocí stěrky seškrábněte česnek ze stěn mísy na dno mísy.
Přidejte majonézu, jogurt, zbývající ½ lžičky soli a zbývající ¼ lžičky pepře a mixujte 15 s/R 2.
Česnekovou omáčku přelijte do jiné nádoby a do doby podávání ji uložte do chladničky.
Na pánvi rozehřejte malé množství oleje a z těsta lžící vytvarujte placičky (o průměru asi 8 cm a tloušťce 1 cm).
Placky smažte z obou stran dozlatova. Koláče à la pizza podávejte s česnekovou omáčkou ihned po upečení.
Placky lze podávat také s přídavkem kečupu.
V kroku 4 můžete přidat také 30 g černých oliv bez semínek.
Šunku lze nahradit stejným množstvím nakrájeného salámu.