Placki à la pizza z sosem czosnkowym

10 g čerstvé petrželky, pouze listy

100 g cibule nakrájené na poloviny

120 g žlutého sýra, např. goudy, nakrájeného na kousky

150 g červené papriky bez semen, nakrájené na kousky

150 g žampionů nakrájených na poloviny

200 g vařené uzené šunky, nakrájené na plátky, nakrájené na kousky

250 g vody

250 g pšeničné mouky

2 vejce

1 lžička prášku do pečiva

1 ½ lžičky soli

¾ lžičky mletého černého pepře

1 lžička sušeného oregana

1 stroužek česneku

100 g majonézy

200 g řeckého jogurtu

řepkový olej na smažení palačinek.

 

Petrželku vložte do čisté a suché mísy, rozemelte na 3 s/R 8.

Přidejte cibuli a sýr, zpracovávejte 3 s/R 7. Přeneste je do velké mísy a dejte stranou.

Přidejte papriky do mixéru; zpracovávejte 2 s/R 5.

Přidejte houby a šunku, zpracovávejte 4 s/R 4.

Přendejte do mísy s cibulí, sýrem a petrželkou a dejte stranou.

Do mísy nalijte vodu, přidejte mouku, vejce, prášek do pečiva, 1 lžičku soli, ½ lžičky pepře a oregano, promíchejte 15 s/R 4.

Vzniklé těsto vlijte do mísy s rozdrobenými přísadami, vše důkladně promíchejte kopystickem a dejte stranou. Míchací mísu umyjte.

Česnek vložte do mísy, rozdrťte 3 s/R 8. Pomocí stěrky seškrábněte česnek ze stěn mísy na dno mísy.

Přidejte majonézu, jogurt, zbývající ½ lžičky soli a zbývající ¼ lžičky pepře a mixujte 15 s/R 2.

Česnekovou omáčku přelijte do jiné nádoby a do doby podávání ji uložte do chladničky.

Na pánvi rozehřejte malé množství oleje a z těsta lžící vytvarujte placičky (o průměru asi 8 cm a tloušťce 1 cm). 

Placky smažte z obou stran dozlatova. Koláče à la pizza podávejte s česnekovou omáčkou ihned po upečení.

 

Placky lze podávat také s přídavkem kečupu.

V kroku 4 můžete přidat také 30 g černých oliv bez semínek.

Šunku lze nahradit stejným množstvím nakrájeného salámu.