Pizza bianca
2 stroužky česneku
3 větvičky čerstvého rozmarýnu (cca 10 cm), pouze listy
220 g vody
1 lžička surového cukru (nepovinné)
2 lžičky sušeného instantního droždí
400 g pekařské mouky
30 g olivového oleje a další na pokapání
1 lžička mořské soli a další na posypání
Předehřejte troubu alespoň na 220 °C (pokud možno na vyšší teplotu). Plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
Vložte česnek a rozmarýn do mísy a nasekejte je 4 s/rR 7.
Stěrkou seškrábněte stěny mísy a pak sekání opakujte 4 s/R 7. Přendejte do mísy a dejte stranou.
Do mísy dejte vodu, surový cukr (volitelně) a droždí a zahřívejte 2 min/37 °C/R 1.
Přidejte mouku, olivový olej a sůl a uhněťte těsto /2 min.
Přeneste těsto na silikonovou podložku na chléb nebo na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte ho na poloviny.
Každou polovinu vypracujte do kuličky, pak ji volně zabalte do silikonové chlebové podložky nebo fólie a nechte na teplém místě kynout minimálně 15 minut.
Rukama vytlačte jednu kuličku těsta na připravený plech.
Těsto posypte polovinou vyhrazené směsi česneku a rozmarýnu a trochou mořské soli navíc.
Pokapejte olejem a pečte přibližně 10-20 minut (220 °C), dokud těsto lehce nezezlátne.
Opakujte s druhou kuličkou těsta. Podávejte horké.
Podle tohoto receptu připravíte 2 velké pizzy.
Pokud nepotřebujete obě pizzy, zmrazte druhou část těsta v plastovém sáčku do mrazničky poté, co v kroku 5 zpracujete těsto do kuličky.
Až budete chtít těsto použít, vyjměte ho z mrazáku, nechte rozmrazit na pokojovou teplotu a poté nechte alespoň 15 minut kynout.
Směs česneku a rozmarýnu je třeba připravit čerstvou v den podávání.