Pizza bianca

2 stroužky česneku

3 větvičky čerstvého rozmarýnu (cca 10 cm), pouze listy

220 g vody

1 lžička surového cukru (nepovinné)

2 lžičky sušeného instantního droždí

400 g pekařské mouky

30 g olivového oleje a další na pokapání

1 lžička mořské soli a další na posypání

 

Předehřejte troubu alespoň na 220 °C (pokud možno na vyšší teplotu). Plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.

Vložte česnek a rozmarýn do mísy a nasekejte je 4 s/rR 7

Stěrkou seškrábněte stěny mísy a pak sekání opakujte 4 s/R 7. Přendejte do mísy a dejte stranou.

Do mísy dejte vodu, surový cukr (volitelně) a droždí a zahřívejte 2 min/37 °C/R 1.

Přidejte mouku, olivový olej a sůl a uhněťte těsto /2 min.

Přeneste těsto na silikonovou podložku na chléb nebo na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte ho na poloviny. 

Každou polovinu vypracujte do kuličky, pak ji volně zabalte do silikonové chlebové podložky nebo fólie a nechte na teplém místě kynout minimálně 15 minut.

Rukama vytlačte jednu kuličku těsta na připravený plech. 

Těsto posypte polovinou vyhrazené směsi česneku a rozmarýnu a trochou mořské soli navíc. 

Pokapejte olejem a pečte přibližně 10-20 minut (220 °C), dokud těsto lehce nezezlátne.

Opakujte s druhou kuličkou těsta. Podávejte horké.

 

Podle tohoto receptu připravíte 2 velké pizzy. 

Pokud nepotřebujete obě pizzy, zmrazte druhou část těsta v plastovém sáčku do mrazničky poté, co v kroku 5 zpracujete těsto do kuličky. 

Až budete chtít těsto použít, vyjměte ho z mrazáku, nechte rozmrazit na pokojovou teplotu a poté nechte alespoň 15 minut kynout. 

Směs česneku a rozmarýnu je třeba připravit čerstvou v den podávání.