Pizza z bramborového těsta (bez lepku)
Obtížnost střední
Čas přípravy 35min
Celkový čas 8hod.
Počet porcí 3 porce
Těsto
- 600 gramů vody
- 650 gramů moučných brambor, malých, se slupkou
- 75 gramů bramborového škrobu
- 1 vejce
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- ½ čajové lžičky sušeného oregana
- 1 čajová lžička soli
- 2 špetky čerstvě umletého pepře
Náplň
- 100 gramů eidamu, 30 %, na kousky
- 1 cibule (90 gramů) , napůl
- 1 stroužek česneku
- 20 gramů olivového oleje
- 1 konzerva rajčat (400 gramů)
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ čajové lžičky čerstvě umletého pepře
- 1 špetka cukru
- 1 čajová lžička sušeného oregana
Těsto
- Do mixovací nádoby vložte vodu, nasaďte varný košík, odvažte brambory a vařte 30 min/Varoma/rychlost 1. Varný košík vyjměte pomocí stěrky, brambory oloupejte a nechte nejméně 6 hodin vychladnout, nejlépe přes noc.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte plech na pizzu (Ø 30 cm).
- Do mixovací nádoby vložte bramborový škrob, vejce, olej, oregano, sůl a pepř. Vychladlé brambory namačkejte do mixovací nádoby pomocí lisu na špecle a pomocí stěrky promíchejte 30 sek//rychlost 3. Těsto rozprostřete navlhčenýma rukama na připravený plech na pizzu.
Náplň
- Vyčistěte mixovací nádobu.
- Do mixovací nádoby vložte sýr a sekejte 4 sek/rychlost 6, přendejte do misky a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte cibuli a česnek a sekejte 3 sek/rychlost 5, setřete stěrkou dolů do mixovací nádoby.
- Přidejte olej a restujte 3 min/120°C/rychlost 1.
- Přidejte rajčata a sekejte 5 sek/rychlost 5.
- Přidejte sůl, pepř, cukr a oregano, na víko mixovací nádoby postavte varný košík, abyste zabránili vystřikování, a vařte 8 min/Varoma/rychlost 1. Rajčatovou omáčku naneste na těsto a posypejte nasekaným sýrem. Pizzu pečte dozlatova 40 minut (200 °C), nakrájejte na kousky a ihned podávejte.
Užitečné předměty
trouba, lis na špecle, kulatý plech na pizzu
Tipy a triky
- Pizzu můžete upéct také na pečicím plechu vyloženém pečicím papírem.
- Místo lisu na špecle můžete použít lis na brambory.