Pizza Quattro stagioni

Obtížnost snadné

Čas přípravy 10min

Celkový čas 1hod. 30min

Počet porcí 3 porce

 

Těsto

  • 220 gramů vody
  • 20 gramů čerstvého droždí
  • 1 čajová lžička cukru, krupice
  • 400 gramů hladké mouky
  • 10 gramů extra panenského olivového oleje, plus extra na vymazání
  • 1 čajová lžička soli

 

Směs na pizzu

  • 140 gramů mozzarelly, vymačkané, na kousky
  • 10 gramů extra panenského olivového oleje
  • 250 gramů rajčat, bez semínek, na kousky
  • 1 snítka čerstvé bazalky, omyté a osušené
  • 1 čajová lžička soli
  • 50 gramů žampiónů, v oleji, na tenké plátky
  • 50 gramů artyčoků, naložených v oleji
  • 30 gramů černých oliv, bez pecek
  • 30 gramů vařené šunky, plátky

 

Těsto

  1. Vymažte si větší mísu extra panenským olivovým olejem a odložte ji stranou. Do mixovací nádoby vložte 50 gramů vody, přidejte droždí, cukr a hřejte 2 min/37°C/rychlost 2.
  2. Přidejte 170 gramů vody, mouku, extra panenský olivový olej, sůl a hněťte 2 min/ .
  3. Přendejte těsto do předem připravené, vymazané mísy. Přikryjte lehce naolejovanou potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

 

Směs na pizzu

  1. Předehřejte si troubu na 230 °C a vyložte si plech pečicím papírem.
  2. Do mixovací nádoby vložte mozzarellu a mixujte 3 sek/rychlost 4. Přendejte do misky a odložte stranou.
  3. Do mixovací nádoby vložte extra panenský olivový olej, rajčatovou dužinu, bazalku, sůl a mixujte 5 sek/rychlost 5.
  4. Z těsta vytvořte kouli, kterou následně rozválejte na kulatou placku o Ø 30 cm a výšce 6-8 mm. Pizzu přendejte na připravený pečicí plech a poklaďte rajčatovou směsí a nasekanou mozzarellou. Dále umístěte do ¼ pizzy žampióny, do ¼ artyčoky, do další ¼ olivy a do poslední ¼ šunku. Pečte vespod v předehřáté troubě cca 15-20 minut (230 °C). Pizzu podávejte horkou.
 
 

Užitečné předměty

velká mísa, potravinová fólie, váleček, pečicí plech a pečicí papír, trouba

 

 


Tipy a triky

  • Pečicí plech potřete olejem a roztáhněte těsto na celou plochu, docílíte tak křupavějšího a tenčího podkladu.
  • Doporučujeme péct pizzu v nejnižší části trouby.
  • Pizzu můžete v kroku 7 rozříznout na 4 díly a každý pak dekorovat jednotlivými ingrediencemi (žampióny, artyčoky, černými olivami a šunkou).