Pizza na 2 plechy se základní omáčkou a sýrem

Obtížnost střední

Čas přípravy 30min

Celkový čas 1hod. 50min

Počet porcí 8 porcí

 

Těsto

  • 400 gramů vody
  • 1 kostka čerstvého droždí (40 g)
  • 2 špetky cukru
  • 700 gramů hladké mouky
  • 50 gramů olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli

 

Náplň

  • 5 kusů mozarelly (à 125 g)
  • 1 cibule, žlutá, napůl
  • 2 stroužky česneku
  • 30 gramů oleje
  • 800 gramů rajčat v plechovce
  • 40 gramů rajčatového protlaku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • ½ čajové lžičky černého mletého pepře
  • ½ čajové lžičky červené papriky
  • 1 polévková lžíce oregána, suchého

Těsto

  1. Dva pečicí plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Do mixovací nádoby vložte vodu, droždí, cukr a hřejte 2 min/37°C/rychlost 1.
  3. Přidejte mouku, olivový olej, sůl a hněťte 2 min/. Těsto vyjměte z mixovací nádoby, rozdělte na dvě části, každou rozválejte na velikost pečicího plechu, položte na připravené pečicí plechy a nechte cca 30 minut na teplém místě kynout.
  4. Předehřejte troubu na 180°C, nastavení na cirkulaci / horký vzduch.

 

Náplň

  1. Do mixovací nádoby vložte mozzarelly a sekejte 3 sek/rychlost 5, přendejte do misky a odložte stranou.
  2. Do mixovací nádoby vložte cibuli, česnek a sekejte 3 sek/rychlost 5, pomocí stěrky setřete dolů do mixovací nádoby.
  3. Přidejte olej a duste 3 min/120°C/rychlost 1.
  4. Přidejte rajčata z plechovky a rozmělněte 3 sek/rychlost 4.
  5. Přidejte rajčatový protlak, sůl, cukr, pepř, papriku, oregáno a vařte 10 min/100°C/rychlost 1, poté nechte krátce zchladnout. Rajčatovou omáčku rozprostřete na těsto, dle chuti obložte a posypte sýrem.
  6. Oba pečicí plechy vložte do trouby – nejnižší poloha a 2. poloha od shora – a pečte oba plechy najednou 35 minut (180°C). Nakrájejte na kousky a podávejte.

 

 

Tipy a triky

Obložte si Vaší pizzu dle libosti a nálady. Pokud chcete obměnu, pak každou polovinu plechu obložte jinak.

Různé návrhy na náplň vždy na ½ pečicího plechu:
• Špenátovo-šunková pizza: 200 g listového špenátu, zmraženého (roztátého a vymačkaného), 70 g sušené šunky, na proužky
• Zeleninová pizza: ½ cukety (cca 70 g), na plátky,  papriky (cca 100 g), na proužky
4 žampiony (cca 60 g), čerstvé, na plátky, 3 polévkové lžíce kukuřice z plechovky
• Pikantní pizza: 60 g pikantního salámu, na plátky, na čtvrtky  feferonky konzervované, na kousky
• Margherita: Kdo má rád klasiku, nasype jednoduše sýr přímo na rajčatovou omáčku.